Директорът на ОблС на БЧК получи наградата „За гражданска доблест“

Директорът на Областния съвет на БЧК- Кърджали Жана Чакърова-Шукерска получи тази година наградата „За гражданска доблест”,заедно с дванадесетокласничкта Шенай Сюлейман. Отличието се връчва за втора поредна година в навечерието на Деня на Независимостта.Чакърова бе номинирана от обществения посредник на Община Кърджали Расим Муса и представители на неправителствения сектор . Според Правилника за удостояване с наградата „За гражданска доблест” номинациите се правят от граждани и представители на неправителствените организации.Тази година общественото мнение се обедини около кандидатурата на Жана Чакърова-Шукерска, за приноса й в дарителските кампании на националния омбудсман Мая Манолова и на обществения посредник в Кърджали Расим Муса.

Под ръководството на Жана Чакърова-Шукерска Областният съвет на Българския червен кръст се включи  в национална кампания „Великден за всеки“  - „Дари празник на баба и дядо“, която се  проведе под патронажа на омбудсмана на Република България  Мая Манолова. Инициативата бе насочена към традиционно най-бедните членове на обществото ни –поколението на нашите родители, българските пенсионери.

Общественият посредник  Расим Муса и община Кърджали осигуриха дрехи за деца и възрастни в навечерието на Международния ден на жената -8март. По инициатива на обществения посредник  и със съдействието на Областния съвет на Българският червен кръст бяха осигурени палта,мъжки и дамски костюми, постелъчно бельо,детски дрешки и играчки от „Хиполенд” . Със съдействието на община Кърджали  и областното ръководство на БЧК те бяха разпределени между Дома за възрастни хора , Дома за медико-социални грижи за деца, Центъра за настаняване от семеен тип и три защитени жилища, както и между социално слаби граждани.

          Жана Чакърова-Шукерска е родена в Кърджали. Завършва последователно „Руска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, “Политология“ в Москва и „Финанси“, също в Пловдивския университет. Преподавала е три години в СОУ “Митко Палаузов“ в Кърджали. Близо девет години се е занимавала с организационна и обществена дейност. За първи път постъпва в Областния съвет на БЧК през 1996 г., където работи до  1998 г.

           Завръща се в  БЧК на 1 април 2008 г. Това съвпада с разгръщането на широка социална дейност на Областния съвет в Кърджали. Стартират ежегодните Европейски хранителни програми, които служителите и доброволците за Червения кръст в страната реализират за девета поредна година. Има години, когато хранителната помощ пристига на два или три транша. В областта ежегодно се подпомагат над 8 000 души, като най-голям е броят в  Община Кърджали - близо  3 000 бенефициенти.

          Домът за стари хора в Кърджали е създаден от БЧК през 1998 г. по проект на Холандски Червен кръст . От 2008 г. Областният съвет на БЧК управлява Дома като делегирана от държавата дейност с капацитет от 30 места.

          През 2008 г. и „Хоспис-Червен кръст“ ЕООД се регистрира по Закона за  лечебните заведения. В него медицински специалисти и помощен персонал са грижат за  20 пациенти в тежки медицински състояния.

          Капацитетът на тези две заведения е запълнен изцяло. Опитът в управлението на тези две социално-здравни заведения, с активната подкрепа на Община Кърджали,  е единствен в системата на Българския Червен кръст и „визитна картичка“ на Областната организация на БЧК.

От октомври 2011г. до май 2013 г. Жана Чакърова-Шукерска е изпълняваща длъжността директор на Секретариата на  Обл С на БЧК, замествайки Николай Велчев. От 2013 г. тя е  титуляр.

          Гордостта на ОблС на БЧК и на Жана Чакърова са доброволците. През 2007 г. стартира дейността на доброволческия „Екип 254“ по проект  „Домашни помощници“ , финансиран от Испанския червен кръст. Първоначално в  него се включват 25 доброволци в зряла възраст. Девет години  по-късно  Екипът обединява доброволки, отдадени на идеята да помагат на нуждаещите се напълно безвъзмездно. Доброволките сами създават картотека на уязвими наши съграждани, сами събират средства за традиционните си  благотворителни кампании, подкрепяйки два пъти годишно по 110 кърджалийци в риск. Събират пари, купуват храни и ги разнасят по домовете.

          Другото голямо постижение са младите хора в Червения кръст. Българският Младежкия Червен кръст има структури в пет от седемте общини на областта. В него участват 128 членове. Според Чакърова те са изключителни със своите идеи, които привеждат в действие. Младите доброволци от СОУ“В.Левски“ в Крумовград помагат на 40 свои връстници. В Момчилград ядрото е в Професионалната гимназия по туризъм и хранително вкусова промишленост. В Джебел младите доброволци нахраниха с топъл обяд 30 семейства и 60 възрастни хора. В Кърджали действа Младежки авариен екип. В него с включени средношколци от Езиковата гимназия и СУ“ Отец Паисий“. Те печелят трето място на национално състезание на младежките аварийни екипи. Пред тях са само доброволците от София и Варна.

          „ Работата ми носи удовлетворение, независимо от това,че понякога чуваме подмятания като „Пак ли просите!“. Благодарността на хората , на които помагаме, е безгранична, и това е най-важното! “  - подчертава Жана Чакърова-Шукерска.

Георги Кулов      

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    Антоанета Йорданова
    0 0
    11:18, 22 сеп 2016
    Адмирации, Жана! Заслужено отличие за един достоен Професионалист и преди всичко Човек!
Последни новини