Дванадесетокласничка спасила пилот,с наградата „За гражданска доблест”

Дванадесетокласничката Шенай Мюнюр Сюлейман получи наградата  „За гражданска доблест” заедно с директора на Областният съвет на БЧК в Кърджали Жана Чакърова.Наградата се връчва в навечерието на Деня на  Независимостта и е учредена от Обществения посредник на Община Кърджали Расим Муса и  Неправителствения сектор.Тази година отличието се връчва за втори път.

 Преди броени дни Шенай Мюмюр Сюлейман прояви себеотрицание е помогна на пилот на разбил се хеликоптер да избегне взрив на машината.На _.09.2016 г. при с.Черна скала Шенай вижда падналия хеликоптер.Тя тича около километър за да стигне до него.Вижда падналия пилот,целия в кръв,със счупени крака.Премества го настрани от разлятото гориво,за да избегне гибелта му при взрив на хеликоптера.Оказва му първа медицинска помощ.Обажда се веднага на телефона за спешни повиквания 112.Пристига линейка на Центъра за спешна медицинска помощ-КърджалиНа мястото на инцидента се отзовават пожарникари и полицаи.

  Загрижена за състоянието на пилота,Шевнай го посещава в травматологичното отделение на Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски”.Съжалява ,че се разделили без да научат имената си.

Шенай Сюлейман е родена на 04.05.1998 г.в с.Петлино.Учи в 12 клас на СУ”Владимир Димитров-Майстора”.Предложена е за награда от неправителствени организации.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини