Общественият посредник Расим Муса връчва днес отличие „За гражданска доблест”

    Александър Червенков е номиниран за първи носител на  отличието „За гражданска доблест”, учредено от обществения посредник на община Кърджали Расим Муса и представители на неправителствения сектор в града. Наградата се връчва за първи път.Церемонията ще се състои днес Деня на независимостта в Бизнесинкубатора в присъствието на кмета Хасан Азис, представители на неправителствени организации,на държавни институции и журналисти.

    Александър Червенков бе номиниран за проявено себеотрицание при потушаването на пожар в квартирата на самотна майка.

    Александър Любомиров Червенков е роден през 1976 г.  и отраснал в Бургас.Служител е в Църквата на адвентистите от Седмия ден.Споделя,че работата му е да помага на хората в нужда.Поддържа и контакти с неправителствени организации.Не е търсил разгласа за своята самоотвержена постъпка.

    Ето и историята:В един горещ юлски ден играят със сина си на двора в близост до бл.”Строител”.Някой започнал да вика много силно.Александър оставил детето на двора и се затичал към блока.Отдолу видял пламъци,горяла апартамент.Качил се горе.Видял жена с дете на 15 г.да се опитва да потуши огъня. Трима съседи стояли пред вратата на жилището.Апартаментът бил изпълнен с дим. Влязъл в кухнята, където бил пожара.Опитал се да гаси с одеяла и черги.Горял газов котлон.Помолил жената да напусне жилището,тъй като огънят обхващал кухненските шкафове.В непосредствена близост била газова бутилка,която можела да избухне всеки момент. Взел я и я изнесъл навън, с което предотвратил сериозни поражения. Накарал съседите за изключат бушоните. Имало опасност от високата температура да гръмне и бойлерът .Поискал да му носят вода за да гаси ,но хората били паникьосани. За десет минути огънят обхванал кухнята.Температурата била толкова висока,че се разкапала мазилката.Не се отказал да гаси,качил се на полуетажа. Комшиите се окопитили,опитали се да помогнат.

    В този момент дошли пожарникари и полицаи.Те извели жената и детето ,които били в шок.Загасили пожара.Споделили,че  е имало голяма опасност от взрив,който да разруши жилището.Самият Александър е виждал как гори газова бутилка.Пламъкът се издига на височина до десет-дванадесет метра.За взрив и не му се мисли.

    Жената успяла да ремонтира жилището.Синът и тръгнал на училище.

    След номинацията от неправителствените организации Александър бе повикан на разговор от обществения посредник Расим Муса.Омбудсманът сподели,че Александър е проявил себеотрицание,което заслужава поощрение.Впечатлени сме от вашата постъпка.Такива събития трябва да се споделят с хората,да не остават незабелязани,подчерта обществения посредник.Той посочи,че проявената човещина трябва да бъде поощрена.Имаме нужда от активни граждани,обобщи омбудсманът Расим Муса.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини