ДПС иска закриването на институцията Обществен посредник в Кърджали, пенсионират Расим Муса

Групата съветници на ДПС в местния парламент иска закриването на институцията Обществен посредник. Досегашният омбудсман Расим Муса се пенсионира. Това става ясно от проекторешенията за предстоящата сесия , внесени в деловодството на Общинския съвет.

  Председателят на местният парламент инж.Юсеин Ахмед прави предложение за прекратяване на пълномощията на досегашният обществен посредник Расим Муса поради придобиване право на пенсия.

 От своя страна предложение за закриване на институцията внася председателят на групата съветници на ДПС Лятиф Расим. Той посочва,че през февруари 2019 г. не се е стигнало до избор на нов обществен посредник. Кандидатите не са събрали необходимото мнозинство от 2/3 от гласовете на съветниците. Политическата конфигурация в настоящия Общински съвет е същата и вероятността кандидат да събере квалифицирано мнозинство няма,твърди Лятиф Расим. Освен това общината е в процедура за финансово оздравяване, допълва аргументите си председателя на групата съветници на ДПС.

  Ще припомним, че първи поискаха закриването на институцията съветниците от ПП ГЕРБ. Подкрепи ги червения народен избраник Даниел Делчев.

  Под натиска на властта броят на обществените посредници в страната непрекъснато се топи. От 24 днес те наброяват 11 с тенденция да намаляват. Ще припомним, че обществените посредници се появиха в българските общини с надеждата за развитие на гражданското общество в тях. Кърджали не прави изключение. Преди 12 години за  създаването на институция Обществен посредник в Кърджали  имаше консенсус между представителите на основните политически сили , представени в местния парламент.  Идеята се лансира от неправителствената организация Инициатива „Обща памет” с председател Ленко Джунджулов. Тя координира в Кърджали проектът „Да служи и подобрява”, финансиран от Фонда за демокрация на ООН, Програмата на ООН за развитие  и Фонд за превенция на престъпността-ИГА. Целта на гражданските организации бе да се обединят около идеята за местен обществен посредник, която да получи подкрепата на общинския съвет.

Съветниците от всички групи единодушно подкрепиха кандидатурата на Хакиф Емин  и поставиха на 24 септември 2008 г.началото на институцията, която сега почти единодушно искат да закрият.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ог
    Огнян
    1 0
    15:26, 21 май 2020
    Първия омбудсман беше срам за града! Кравар, миришеше на оборски тор и на крави, полуграмотен и с ниска обща култура. Носеше байрака на ДПС, йазък на чистите турци от селата! Безмилостна експлоатация на гласовете им!
  • 2
    Ст
    Стоян
    1 0
    15:47, 21 май 2020
    Групата на Багдасара носи политическа отгворност, както за досегашните омбудсмани, така и днес и утре! Беше и остана придатък на ДПС! Кърджалийци и БСП са предадени от Багдасаров на ДПС!

Още новини

Последни новини