12 °C

ДПС иска закриването на институцията Обществен посредник в Кърджали, пенсионират Расим Муса

Групата съветници на ДПС в местния парламент иска закриването на институцията Обществен посредник. Досегашният омбудсман Расим Муса се пенсионира. Това става ясно от проекторешенията за предстоящата сесия , внесени в деловодството на Общинския съвет.

  Председателят на местният парламент инж.Юсеин Ахмед прави предложение за прекратяване на пълномощията на досегашният обществен посредник Расим Муса поради придобиване право на пенсия.

 От своя страна предложение за закриване на институцията внася председателят на групата съветници на ДПС Лятиф Расим. Той посочва,че през февруари 2019 г. не се е стигнало до избор на нов обществен посредник. Кандидатите не са събрали необходимото мнозинство от 2/3 от гласовете на съветниците. Политическата конфигурация в настоящия Общински съвет е същата и вероятността кандидат да събере квалифицирано мнозинство няма,твърди Лятиф Расим. Освен това общината е в процедура за финансово оздравяване, допълва аргументите си председателя на групата съветници на ДПС.

  Ще припомним, че първи поискаха закриването на институцията съветниците от ПП ГЕРБ. Подкрепи ги червения народен избраник Даниел Делчев.

  Под натиска на властта броят на обществените посредници в страната непрекъснато се топи. От 24 днес те наброяват 11 с тенденция да намаляват. Ще припомним, че обществените посредници се появиха в българските общини с надеждата за развитие на гражданското общество в тях. Кърджали не прави изключение. Преди 12 години за  създаването на институция Обществен посредник в Кърджали  имаше консенсус между представителите на основните политически сили , представени в местния парламент.  Идеята се лансира от неправителствената организация Инициатива „Обща памет” с председател Ленко Джунджулов. Тя координира в Кърджали проектът „Да служи и подобрява”, финансиран от Фонда за демокрация на ООН, Програмата на ООН за развитие  и Фонд за превенция на престъпността-ИГА. Целта на гражданските организации бе да се обединят около идеята за местен обществен посредник, която да получи подкрепата на общинския съвет.

Съветниците от всички групи единодушно подкрепиха кандидатурата на Хакиф Емин  и поставиха на 24 септември 2008 г.началото на институцията, която сега почти единодушно искат да закрият.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ог
  Огнян
  1 0
  15:26, 21 май 2020
  Първия омбудсман беше срам за града! Кравар, миришеше на оборски тор и на крави, полуграмотен и с ниска обща култура. Носеше байрака на ДПС, йазък на чистите турци от селата! Безмилостна експлоатация на гласовете им!
 • 2
  Ст
  Стоян
  1 0
  15:47, 21 май 2020
  Групата на Багдасара носи политическа отгворност, както за досегашните омбудсмани, така и днес и утре! Беше и остана придатък на ДПС! Кърджалийци и БСП са предадени от Багдасаров на ДПС!

Още новини

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини