22 °C

ДПС иска закриването на институцията Обществен посредник в Кърджали, пенсионират Расим Муса

Групата съветници на ДПС в местния парламент иска закриването на институцията Обществен посредник. Досегашният омбудсман Расим Муса се пенсионира. Това става ясно от проекторешенията за предстоящата сесия , внесени в деловодството на Общинския съвет.

  Председателят на местният парламент инж.Юсеин Ахмед прави предложение за прекратяване на пълномощията на досегашният обществен посредник Расим Муса поради придобиване право на пенсия.

 От своя страна предложение за закриване на институцията внася председателят на групата съветници на ДПС Лятиф Расим. Той посочва,че през февруари 2019 г. не се е стигнало до избор на нов обществен посредник. Кандидатите не са събрали необходимото мнозинство от 2/3 от гласовете на съветниците. Политическата конфигурация в настоящия Общински съвет е същата и вероятността кандидат да събере квалифицирано мнозинство няма,твърди Лятиф Расим. Освен това общината е в процедура за финансово оздравяване, допълва аргументите си председателя на групата съветници на ДПС.

  Ще припомним, че първи поискаха закриването на институцията съветниците от ПП ГЕРБ. Подкрепи ги червения народен избраник Даниел Делчев.

  Под натиска на властта броят на обществените посредници в страната непрекъснато се топи. От 24 днес те наброяват 11 с тенденция да намаляват. Ще припомним, че обществените посредници се появиха в българските общини с надеждата за развитие на гражданското общество в тях. Кърджали не прави изключение. Преди 12 години за  създаването на институция Обществен посредник в Кърджали  имаше консенсус между представителите на основните политически сили , представени в местния парламент.  Идеята се лансира от неправителствената организация Инициатива „Обща памет” с председател Ленко Джунджулов. Тя координира в Кърджали проектът „Да служи и подобрява”, финансиран от Фонда за демокрация на ООН, Програмата на ООН за развитие  и Фонд за превенция на престъпността-ИГА. Целта на гражданските организации бе да се обединят около идеята за местен обществен посредник, която да получи подкрепата на общинския съвет.

Съветниците от всички групи единодушно подкрепиха кандидатурата на Хакиф Емин  и поставиха на 24 септември 2008 г.началото на институцията, която сега почти единодушно искат да закрият.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ог
  Огнян
  1 0
  15:26, 21 май 2020
  Първия омбудсман беше срам за града! Кравар, миришеше на оборски тор и на крави, полуграмотен и с ниска обща култура. Носеше байрака на ДПС, йазък на чистите турци от селата! Безмилостна експлоатация на гласовете им!
 • 2
  Ст
  Стоян
  1 0
  15:47, 21 май 2020
  Групата на Багдасара носи политическа отгворност, както за досегашните омбудсмани, така и днес и утре! Беше и остана придатък на ДПС! Кърджалийци и БСП са предадени от Багдасаров на ДПС!

Още новини

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
19 сеп 2020
Последни новини