Две нови книги на Стивън Кинг

Предстои излизане на два от новите романи на Стивън Кинг и в България. Издателите напоследък се окопитиха и започнаха да публикуват навременно творбите на майстора на ужаса. Преди около две години „Бард" започаха преиздаване на вече изчерпани на пазара негови романи (като се започне от „Зеленият път", през „Очите на дракона" и „Мъртвата зона"; заглавията от новата поредица вече наброяват над десет), а „Плеяда", издателството с най-много издадени творби на Кинг, след като наскоро пусна „Романът на Лизи", преиздаде „Сейлъмс Лот" и извади от резервите си един малък остатък от тиража на „Роуз Мадър", сега ще публикува и една книга, чиято премиера в САЩ е от юли миналата година.


За 16 юни бе фиксирана датата на публикуване на „Колорадеца" ("Colorado Kid" в оригинал), чието първо издание в Щатите е от 2006г. Книгата е първата криминална творба на писателя, краткостта й навява на мисълта, че е не роман, а новела, а читателите в България ще могат да се снабдят с нея на неочаквано ниската цена от 7лв.

Другото заглавие, може би очаквано с по-голям интерес, е "Blaze", от 2007г. Издателите от „Плеяда" съобщават, че преводът е вече готов и съвсем скоро предстои пускането на книгата на пазара, но не се ангажират с уточняване на дата. Избраното за романа заглавие е „Огън", но още не се знае дали книгата ще бъде публикувана под авторството на Ричард Бакман (известен псевдоним на Стивън Кинг, под който той е публикувал в САЩ седем книи) както е в оригинал. Преди две години писателят обяви, че е открил забравен от него ръкопис на роман, писан преди много време. Според изявлението писането на тази книга не потръгнало и тя била забравена, но сега авторът я преработил и скоро щяла да бъде готова за печат.

Стивън Едуин Кинг е роден в Портланд, Мейн на 21 септември, 1947. Той е вторият син на Доналд и Нели Рут Кинг, след като лекар им е казал, че повече не могат да имат деца и през 1946 са осиновили сирака Дейвид. Още докато е на три, Стивън се разделя с баща си, след като той излиза, за да си купи цигари и никога вече не се връща. След тежкото детство, което преживява, Кинг завършва Мейнския университет в Ороно, където се запознава с бъдещата си жена Табита. До 26-тата си година е принуден да си изкарва прехраната работейки в много лоши условия и срещу ниско заплащане и да публикува свои разкази в списания за мъже.

През 1974 идва и първият му момент на слава, когато излиза романът „Кери", показващ на съвременната американска общественост изгряващия талант на младия писател. Следват публикации на шедьоври като „Сейлъмс Лот" (1975), „Сияние" (1977), „Сблъсък" (1978), „То" (1986) и много други. Всъщност всяка книга, която излиза под името Стивън Кинг се разпродава в огромен тираж. Интересен е моментът с публикуването на няколко романа под авторството на Ричард Бакман. Въпреки че те се издават с по-ниско качество на корица и хартия и попадат в по-низша категория в американските книжарници, все пак читателите оценяват и техните достойнства, докато накрая един обикновен търговец не открива тайната и не оповестява на всеослушание, че Ричард Бакман е Стивън Кинг.

Изключителното произведение на писателя е сагата „Тъмната кула", която е писана в продължение на повече от две десетилетия (през 1982 се появява първата част на поредицата, а през 2004 излиза и последната, седма книга). В нея се проследява историята на Стрелец от изчезнал род, чиято мисия в живота е да защити света от нарастващата мощ на исконния злодей – Пурпурния крал, но преди всичко да изпълни завета, който е дал пред мъртвите си приятели – да открие и влезе в Тъмната кула, която е и центърът на всичко съществуващо.

Действието се развива между паралелни светове, сред които и нашият, героите пътуват през времето и пространството в търсене на Тъмната кула, като в една от частите дори попадат на самия Стивън Кинг, летописецът на търсенето им в един от световете. Като цялостно произведение „Тъмната кула" може да даде на читателя всичко, от което той се нуждае. Сагата е своеобразен ключ и карта към цялото творчество на автора, но също така тя е неговата връхна точка. Самият писател признава, че това е най-великото произведение, което някого е писал. А феновете му по целия свят не се свенят да признаят, че това не е лъжа.

В момента Стивън Кинг живее щастливо със съпругата си, има двама сина и дъщеря, както и няколко внуци и, за щастие на милионите си почитатели, продължава да твори и да ги радва с произведенията си.

Източник: bpost.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини