Представиха книги на поетесата и писателка от Кърджали Христина Въчева в Хамбург

Изображение 1 от 5

    ДА ИЗГРАДИМ ДНЕШНИЯ СВЯТ СЪС СЛОВО, МУЗИКА И БАГРИ

    Във втория ден на месец юли в Културния център  „Чайковски хаус 2“ в Хамбург,българската поетеса,  писател и журналист Христина Въчева представи последните си две книги: „Гласът на сърцето“- поезия и „Слово в багри.Неочаквани откровения“ – белетристика и публицистика, свързани с културния живот на българите в северна Германия през последните близо 8 години.В своето слово Таня Найес, дългогодишен учител в Българското училище и ръководител на музикалната фолклорна група „Българи“ подчерта: „Авторката е филолог, поетеса и журналист на свободна практика. Потомка на българи от Беломорска Тракия, родена и израснала в  Родопите, в град Кърджали, нейните стихове за Тракия, Родопа планина и България  звучат едногласно. Те са израз на връзката ѝ с външния свят, на желанието ѝ да преоткрие и съхрани красивите моменти, да изгради представа за повече доброта и хармония в него.Спечелените отличия в национални и международни литературни конкурси и фестивали: “Изящното перо – Чикаго“ 2021,Международния фестивал „Българска душа на Свята земя“ в град Бат Ям – Израел, през 2021 и  2022 и многократните изяви в Културното дружество в Хамбург са доказателство за висока оценка и творческо съзряване.Доказват го и последните ѝ две книги, - петата и шестата, представени в края на 2022 в родния ѝ град Кърджали, а сега и тук, в Хамбург.“ „Слово в багри.Неочаквани откровения“  бе представена и на 49-то издание на Софийския международен панаир в НДК.

    Във вълнуваща мултимедийна презентация,изготвена от Веселин Любенов, син, бяха представени най-важните моменти от книгите ѝ. В стихове, музика и песнибе показана силата и красотата на Българското слово. Стихосбирката „Гласът на сърцето“ е едно светло завръщане  към родовите корени, към Родопа и нейните хора, към вярата и нас самите.Където и да се намираме, семейството е корен, въздух и криле. Силата на родното и близките хора около нас, никъде и нищо не може да го замени. „Тази книга е едно завръщане към себе си, към магията на родната Родопа планина и нейната хилядолетна история, към нейните съдбоносни събития, светли и достойни хора. Повелите на сърцето са неотменимо свързани с непомръкващата и извираща обич към корените и изконните български ценности, казва редактора на книгата Звезделина Гечева. В  шестата си книга „Слово в багри. Неочаквани откровения“ авторката е събрала на едно място творби на два различни жанра – белетристика и публицистика, но „това, което ги обединява е посланието ѝ да стигне до душите и сърцата на читателите. И не само това.  Но и да остане там задълго, да се преосмисли и да се променят животи и съдби към по-добро и красиво“, казва Снежана Галчева, председател на Салона за  българска култура и духовност в Чикаго.. И продължава: „За това и Христина Въчева, изпява в слово възхитата и преклонението си пред красотите на България и Родопа планина. Прекланя се пред магичността и неразгаданата сила на тази величествена планинска шир, за която очите, сърцето и душата нямат насищане. За тези неподвластни на времето и цивилизацията неща, останали като запазена марка, единствено на това място под небето- звуците на гайдата, плачеща под виртуозното майсторство на свирачи, чийто единствен учител е сърцето, докоснато от Бога.“ В 6-та книга на писателката са отразени събития, художествени изложби, музикални концерти, литературни четения, гостувания на писатели и поети от България.  Звучаха култовите песни: „На многая лета“ в изпълнения на Борис Христов, „Моя страна, моя България“ от Емил Димитров,„Това е България“, изпълнена от Мария Ангелова  и други. Като писател и журналист авторката работи за запазването на българската идентичност в Хамбург и за съхраняването на онези високи духовни ценности, които бликат от сърцето ѝ. Една от малкото български  литературни творци е, които отбелязватактивно в художествена и документална форма живота на българите в чужбина. Забележителни са нейните публицистични  статии, в които разказва въодушевено и с много обич за културните прояви от живота на българите в Хамбург

    „Книгата е едно истинско докосване до красотата на едни други духовни измерения, които тя с любов пренася в днешния свят. За да можем, преминавайки през портала на отминалото време, да изградим днешния свят със слово,музика и багри“,заключава Снежана Галчева, вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и  дейци по света.

    В културното събитиедве български фолклорни групи: младия квартет „Дамасцена“ с ръководител народната певица Вики Узунова и ФГ „Българи“, ръководена от Таня Найес поздравиха почитателите на Българското слово. Сладкогласните певици на двата съставасъздадоха неповторима, вълнуваща, атмосфера за гостите на тържествотои получиха по една роза от Христина Въчева като благодарност за тяхната дарба да създават красота чрез  музиката.

    Христина Въчева благодари на своите родители, които са я отгледали и възпитали в духа на човешките ценности, на своето семейство – съпруга си Любен Въчев и децата си Милена и Веселин Любенови, без които тази презентация не би била възможна. Изказа благодарност и към присъстващите в залата почитатели на Българското слово  ,които споделиха с нея свободното си време,  за да бъдат заедно тази вечер. В края на вечерта писателката заяви пред своите приятели:“ Надявам се, че с всеки свой стих съм допринесла за укрепването на вашата обич, вяраи щастие.“ Щастлива съм, че тази вечер  вие споделихте с мен Вашата любов към изкуството.“

    Вечерта завърши  в приятни разговори на чаша вино и българска погача, гарнирана с мед и шарена сол и сладки вкусотии.

    Христина Недялкова, журналист

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини