Книги за Македония и нейното минало са най-търсени в Кърджали, клиенти питат и за книги на турски

Книгите за Македония и нейното българско минало са най-търсени в книжарниците на Кърджали. Търсенето е провокирано от преговорите между Република Северна Македония и Р България за свалянето на ветото за нейното членство в Европейския съюз и разгорелите се исторически спорове.

 Издаването на книги за Македония бележи бум ,който се вписва в нарасналия брой книги и издателства след намаляването на ДДС.

  В момента желана е и художествената литература.Търсят се утвърдени български автори. Интерес има и към новия роман на кърджалиецът Мюмюн Тахир-„Възелът”.

 Много клиенти питат и за книги на турски език.За съжаление през последните 3-4  години много автори пишещи на турски език не работят с големите издателства,а предпочитат самиздат,т.е. контакти директно с печатниците.Това се отнася предимно за поетите.Обикновено за новите книги,разбираме при представянето им в рамките на културните календари на общините в областта.В недалечното минало утвърдени издателства като „Фабер” и „Жанет 45” печатаха десетки книги на турски език.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини