Вокалистката на Nightwish идва във България

Екс вокалистката на финландските готик метъл идоли Nightswish Tarja Turunen ще изнесе концерт у нас на 28 октомври 2008 г. в софийската зала "Универсиада". Първите 500 билета ще бъдат продадени за 20 лева. Другита са по 25 лева, а в деня на концерта - по 30 лева. Продажбата им започва от 21 юли 2008 г. Те могат да бъдат купени от билетния център на НДК, онлайн на адрес www.ticketpro.bg, билетната каса в сградата на Денс център Син Сити, касите на Тикетпро - България и неговите партньори, както и от магазините Вижън (София), Саунд гардън (Бургас), Мюзик център и рок шоп (Пловдив), Млад техник (Сливен) и Медуза (Велико Търново).

Таря Турунен e позната в световните музикални среди най-вече като уникален глас на финладската готик метъл банда Nightwish. Приемана като истинска готик икона, талантливата певица обединява в своята музика два музикални свята, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си – метъл и опера. Заедно с Nightwish издава 6 албума и оставя траен отпечатаък в творчеството на групата с брилянтния си драматичен сопран с диапазон, който обхваща цели три октави. Заради изключителните си вокални заложби Таря не случайно е нарична "славеят на скандинавския метъл".

Таря Сойле Сузана Турунен-Кабули е родена на 17 август 1977 г. в Китее, Финландия. От съвсем ранна възраст посещава уроци по пиано, а по-късно изучва и флейта. Учила е класическо пеене и музикален театър в музикалната академия в Савонлина. На 18-годишна възраст се установява в град Куопио и започва да изучава църковно пеене в Академия Сибелиус в Хелзинки. Специализирала е и класическо пеене в консерваторията в Карлсруе, Германия. Певицата споделя, че през годините на нейната кариера най-силно вдъхновение черпи от творчеството на Селин Дион и Ане Софи фон Отер, а за любим композитор посочва Йоханес Брамс.

През 1996 г. известният финландски композитор, музикант и продуцент Туомас Холопайнен - съученик на Таря от академията Сибелиус - я кани за участие в неговия нов музикален проект Nightwish. Певицата се вписва отлично в музиката на групата и й придава специфично и оригинално звучене. Заедно издават 6 албума и правят две световни турнета - "From Wishes to Eternity" и "Once Upon a Tour". Работата с Nightwish се отразява отлично на вокалната техника на Таря Турунен - разликата в изпълненията от първия и последния албум е осезателна. Таря е вокал на групата в продължение на девет години и в края на 2005 г. се оттегля, за да се отдаде на солови проекти и самостоятелна кариера.

Междувременно участва в няколко песни на аржентинската метъл група Beto Vazquez Infinity. Записва вокалите и участва в клип към песента "Leaving You for Me" на немския победител от конкурса "Star Search" Мартин Кесиджи. През 2004 г. издава първия си самостоятелен сингъл "Yhden Enkelin Unelma" ("Мечтата на един ангел"), който съдържа две финландски коледни песни. През август 2006 регистрираните продажби на сингъла надхвърлят 10 000 копия, заради което й е присъден платинен сертификат.

През последните няколко години Таря се изявява изключително активно и като изпълнител на класическа музика. Имала е участия в няколко държави като солист в нашумялото в Латинска Америка турне "Noche Escandinava" ("Скандинавска нощ"), в което са включени изпълнения на фолклорни песни и произведения на скандинавски композитори. Таря пее и в "Евангелистът" ("Evankeliumi") - съвременна балетна постановка на Финландската национална опера, поставяна от 1999 г. насам.

В края на 2006 г. певицата издава първия си солов албум "Henkäys Ikuisuudesta", а година по-късно излиза и вторият самостоятелен продукт - "My Winter Storm". С този албум Таря започва нова страница от кариерата си. Проектът е продуциран от Даниел Пресли (работил с "Фейт Ноу Мор", "Джуъл" и "Брийдс") и в него участват истинско съзвездие от музиканти – басистът Дъг Уимбиш (Ани Ленъкс, Джо Сатриани, Мадона, "Ролинг Стоунс"), китаристът Алекс Шлоп, барабанистът Ърл Харвин ("Сийл", "Пет Шоп Бойс" и "Еър") и пианистът Торстен Щенцел (Нели Фуртадо, Моби, Тина Търнър, Ванеса Мей и други).

В "My Winter Storm" Таря добавя ново измерение към музиката си. За да придаде различна атмосфера и дълбочина на песните си, вместо традиционни рок елементи, тя използва специфични похвати в написването на филмова музика. Затова тя се обръща към най-голямото име във филмовата музика – Ханс Цимер -човекът, написал музиката за блокбъстърите "Гладиатор", "Карибски пирати", "Блек Хоук Даун" и други, дава специално за проекта легендарното си студио "Remote Control" в Лос Анджелис.
От класическа музика до истинска китарна атака "My Winter Storm" е албум, изпълнен с контрасти и променящи се настроения.
Източник: kafene.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини