Кърджали отбеляза тържествено Денят на Тракия

    Кърджали отбеляза тържествено Денят на Тракия и 111 г.от превземането на Одрин. Проявата бе организирана от тракийско дружество „Димитър Маджаров”;Народно читалище „Тракия 2009” в координация с  Българския съюз на тракийските организации. Празникът бе уважен от областният управител на Кърджали Никола Чанев и председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева. Присъстваха представители на тракийските дружества от Златоград и Момчилград.

      Тракийци и техни потомци положиха венци пред Паметника на Освободителите в Градската градина на Кърджали.

       Тържествената част бе в центъра на града на импровизирана сцена. Състоя се голям концерт с участието на фолклорни състави.

      Тържеството бе открито от инж.Яни Янев,председател на Българския съюз на тракийските организации.

      „На 26 март 1913 г.по време на Балканската война,с щурма на българската армия,пада обявената за непревземаема Одринска крепост. Решителната победа довежда до края на войната и подписването между воюващите страни Лондонски мирен договор, с което от Османската империя се освобождава почти целия Балкански полустров в т.ч.свобода получават и земите на Тракия”. Това посочи в словото си Яни Янев.Той добави:”Този ден признателна България обяви за Ден на Тракия и го посвети на българските воини и на хилядите българи-тракийски бежанци,отдали живота си за да запазят своя род и родина.За бежанците и техните потомци той става празник и от 2006 г.вече се чества официално в цялата страна”.

      Областният управител Никола Чанев приветства присъстващите тракийци и техните потомци,като подчерта ,че е един от тях.Предците му са тракийски бежанци.Чанев подчерта,че в Кърджали се намира най-старата и голяма тракийска организация.Пожела всяка година на този ден Кърджали да отбелязва тържествено Деня на Тракия за пример на младото поколение.

      В концерта се включиха съставите и солистите на Тракийско дружество „Димитър Маджаров” и Народно читалище „Тракия 2009”.Сред изпълнителите бяха певчески състав „Тракийски звуци”с ръководител Дончо Дойчев;детски танцов състав „Тракийче” с ръководител Русалина Христова;детски певчески състав „Звездица” с ръководител Русалина Христова;танцов клуб „Тропихроп”;танцов състав при тракийско дружество „Момчил юнак” с ръководител Марияна Христова;певчески състав „Капитан Петко войвода” при народно читалище „Родопски фар-1938”от кв.Гледка,Кърджали;танцов ансамбъл "Пъстро хоро";солистите Езги Ерхан и Габриела Иванова.

    Текст и снимки:Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини