Празничен концерт в Кърджали за Деня на Тракия

 На 26 март 1913 година, по време на Балканската война, с щурма на българската армия, пада обявената за непревземаема Одринска крепост. Решителната победа, довежда до края на войната и подписване между воюващите страни на Лондонския мирен договор, с което  от Османската империя се освобождава почти целия Балкански полуостров, в т. ч. и земите на Тракия.

Този ден признателна България обяви за Ден на Тракия и го посвети на подвига на българските войни и на хилядите българи - тракийски бежанци, отдали живота си за да запазят своя род и родина. За бежанците и техните потомци той става празник и от 2006 година вече се чества официално в цялата страна.

В гр. Кърджали, по случай празника “Тракийско дружество – Димитър Маджаров” и НЧ “Тракия-2009”, в тясна координация с “Български съюз на тракийските организации” организират, с участието на своите и други фолклорни състави от региона, Тържествен празничен концерт на 26 март 2024 г. (вторник) от 17.00 ч. на площадката в Градската градина (до театъра).

Преди началото на концерта тракийци ще поднесат венци и цветя пред Паметника на Освободителите в Градската градина.

Каним гражданите и гостите на гр. Кърджали да се включат в честването на Деня на Тракия.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Яни Янев

Председател на “Български съюз на тракийските организации”

и на “Тракийско дружество- Димитър Маджаров”

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини