Кучетата летят ниско

Романът на Алек Попов "Черната кутия" бе издаден от австрийското издателство "Резиденц" на немски език под заглавието "Кучетата летят ниско". Преводач е Александер Зицман.

По този повод в няколко немски вестника се появиха доста ласкави рецензии за книгата. Виенският седмичник "Falter" пише "Попов е водещият български сатирик, но и нещо повече - играе във висшата лига на по-младите европейски автори.""Neue Zurcher Zeitung" отбелязва, че "книгата на Попов предава по съвършено забавен начин наболели теми за българското общество : липсата на осмисляне на миналото, масовото обедняване, довело до колапс българският литературен живот след промяната, масовото изселване на младите, турбокапитализма, корупцията".

На въпроса защо немското заглавие е по-различно, Попов отговаря : "Заглавието идва всъщност от един български виц за двама пияници. Единият пияница изхвърлил кучето си през прозореца. Другият го видял отгоре и казал: "А! Кучетата летят ниско, значи ще вали!"

Романът на Попов излезе на българският пазар още миналата година от издателство "Захарий Стоянов". В "Черната кутия" текат два паралелни сюжета за двама братя и една черна кутия, в която се съхранява прахът на баща им. "Успелият" и "Неуспелият" българин се срещат в Ню Йорк, за да погребат семейните призраци и да осъзнаят, че етикетите нямат особена връзка с щастието.
Действието лети по ръба на черния хумор, ужаса и мелодрамата, между реалните факти и чистата фикция. Развръзката сякаш подрежда пъзела, но отговорите всеки трябва да намери сам.


Алек Попов е роден в София през 1966. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ" и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Работи като редактор, уредник в Националния литературен музей и дипломат. В момента той е директор на Дома на детската книга и главен редактор на списание „Родна реч". Прес-секретар на българския ПЕН център.

Носител е на редица литературни награди, сред които: българската награда за фантастика „Гравитон" (1995), наградата на БНР за криминален разказ „Павел Вежинов" (1994), за къс разказ „Рашко Сугарев" (1999), „Хеликон" за най-добра белетристична книга на годината (2002). През 2004 получава годишната награда на списание „Clouds", където романът „Мисия Лондон" се публикува на английски език. През 2005 печели Националната награда за драматургия „Иван Радоев".

Разказите и есетата на Алек Попов са преведени на унгарски, сръбски, чешки, полски, словенски, датски, английски, немски, френски, турски, албански.


Д.А.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини