ВСС отстрани Янева заради ”Червеи”, вече не е дори съдия

Висшият съдебен съвет гласува единодушно отстраняването на председателя на Софийския градски съд Владимира Янева от длъжността председател и от длъжност съдия.
Това стана, след като днес главният прокурор Сотир Цацаров настоя тя да бъде отстранена временно от длъжност, докато тече образуваното срещу нея досъдебно производство за нерегламентирано разрешаване за използване на Специални разузнавателни средства по разработката "Червеи". Това е ставало в периода септември 2013 – юли 2014 г.

ВСС първо покани на изслушване Янева в 14.30 часа, но тя не се яви. Вместо това представи писмено становище.

Преди гласуването членът на ВСС Юлиана Колева се обяви против отстраняването на Янева и като съдия, защото досъдебното производство срещу нея е за действия, които би могла да извърши само като председател.

Главният прокурор обаче заяви, че не може да си представи хипотеза, в която двете качества на магистрата ще бъдат разграничени.

Колева отвърна, че не може да разбере как, ако остане съдия, Янева ще пречи на разследването.

Цацаров й отговори, че несъвместимостта е в това да има магистрат, който правораздава или да изпълнява обвинителни функции, а спрямо него да има образувано досъдебно производство. Не се поставя въпросът дали ще попречи или ще затрудни събирането на доказателства, подчерта главният прокурор, цитиран от "Правен свят".

Той уточни, че не е предоставил допълни документи по случая, защото са секретни, но разказа накратко как се е стигнало дотук.

Досъдебно производство срещу Янева

За разработката “Червеи” се разбрало при планова проверка на прокуратурата в дирекция “Сигурност” в МВР, проведена още на 13 ноември миналата година.

Констатирано било, че има данни за извършена престъпна дейност в дирекцията при експлоатирането на СРС. Докладът е препратен към Софийската градска прокуратура, където е образувано досъдебно производство срещу неизвестни извършители от ДАНС, МВР и магистрат.

След продължило разследване на 17 февруари вече е образувано досъдебно производство срещу известни извършители, сред които и Янева - затова, че е позволила използване на СРС за срок, много по-дълъг от позволения в закона.

Разследван за състяване на документи с невярно съдържание е и бившият шеф на дирекция "Сигурност" в МВР Тодор Костадинов, който сега е на ръководен пост в ДАНС.

Не е открито СРС срещу протестиращи

Използването на СРС срещу протестиращи не е открито и по другото разследване, свързано с дирекцията "Сигурност" в МВР, за което главният прокурор заяви, че се е казвало "Таласъми". То няма връзка с "Червеи" и по него са били подслушвани телефонните номера на конкретен заподозрян - служител на МВР. 
От ДАТО обаче са сигнализирали, че част от номерата не се използват от човека, за който е издадено разрешение, а от негови близки и роднини, обясни главният прокурор.

Сотир Цацаров добави, че независимо от това или е продължено да се подслушват, или в новото искане за прилагане на СРС отново са били посочени същите телефонни номера. И в момента екип от прокурори извършва разпити и изземване на техника по разследването, свързано с "Червеи", каза главният прокурор. 

Новият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов бе категоричен, че най-почтено би било цялото ръководство на Софийски градски съд да подаде оставка.

По-рано днес той и правосъдният министър Христо Иванов внесоха предложение за образуване на дисциплинарни производства срещу Янева и нейната заместничка Богдана Желявска заради нарушенията, които бяха открити при проверки на случайното разпределение на делата в Градския съд. 

Източник: Агенция Фокус

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини