11 °C

ВСС отстрани Янева заради ”Червеи”, вече не е дори съдия

Висшият съдебен съвет гласува единодушно отстраняването на председателя на Софийския градски съд Владимира Янева от длъжността председател и от длъжност съдия.
Това стана, след като днес главният прокурор Сотир Цацаров настоя тя да бъде отстранена временно от длъжност, докато тече образуваното срещу нея досъдебно производство за нерегламентирано разрешаване за използване на Специални разузнавателни средства по разработката "Червеи". Това е ставало в периода септември 2013 – юли 2014 г.

ВСС първо покани на изслушване Янева в 14.30 часа, но тя не се яви. Вместо това представи писмено становище.

Преди гласуването членът на ВСС Юлиана Колева се обяви против отстраняването на Янева и като съдия, защото досъдебното производство срещу нея е за действия, които би могла да извърши само като председател.

Главният прокурор обаче заяви, че не може да си представи хипотеза, в която двете качества на магистрата ще бъдат разграничени.

Колева отвърна, че не може да разбере как, ако остане съдия, Янева ще пречи на разследването.

Цацаров й отговори, че несъвместимостта е в това да има магистрат, който правораздава или да изпълнява обвинителни функции, а спрямо него да има образувано досъдебно производство. Не се поставя въпросът дали ще попречи или ще затрудни събирането на доказателства, подчерта главният прокурор, цитиран от "Правен свят".

Той уточни, че не е предоставил допълни документи по случая, защото са секретни, но разказа накратко как се е стигнало дотук.

Досъдебно производство срещу Янева

За разработката “Червеи” се разбрало при планова проверка на прокуратурата в дирекция “Сигурност” в МВР, проведена още на 13 ноември миналата година.

Констатирано било, че има данни за извършена престъпна дейност в дирекцията при експлоатирането на СРС. Докладът е препратен към Софийската градска прокуратура, където е образувано досъдебно производство срещу неизвестни извършители от ДАНС, МВР и магистрат.

След продължило разследване на 17 февруари вече е образувано досъдебно производство срещу известни извършители, сред които и Янева - затова, че е позволила използване на СРС за срок, много по-дълъг от позволения в закона.

Разследван за състяване на документи с невярно съдържание е и бившият шеф на дирекция "Сигурност" в МВР Тодор Костадинов, който сега е на ръководен пост в ДАНС.

Не е открито СРС срещу протестиращи

Използването на СРС срещу протестиращи не е открито и по другото разследване, свързано с дирекцията "Сигурност" в МВР, за което главният прокурор заяви, че се е казвало "Таласъми". То няма връзка с "Червеи" и по него са били подслушвани телефонните номера на конкретен заподозрян - служител на МВР. 
От ДАТО обаче са сигнализирали, че част от номерата не се използват от човека, за който е издадено разрешение, а от негови близки и роднини, обясни главният прокурор.

Сотир Цацаров добави, че независимо от това или е продължено да се подслушват, или в новото искане за прилагане на СРС отново са били посочени същите телефонни номера. И в момента екип от прокурори извършва разпити и изземване на техника по разследването, свързано с "Червеи", каза главният прокурор. 

Новият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов бе категоричен, че най-почтено би било цялото ръководство на Софийски градски съд да подаде оставка.

По-рано днес той и правосъдният министър Христо Иванов внесоха предложение за образуване на дисциплинарни производства срещу Янева и нейната заместничка Богдана Желявска заради нарушенията, които бяха открити при проверки на случайното разпределение на делата в Градския съд. 

Източник: Агенция Фокус

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
29 мар 2020
Последни новини