Решиха да променяме Конституцията заради съдебната реформа

Премиерът Бойко Борисов заяви, че съдебната реформа без промяна на Конституцията ще бъде половинчата. Той предложи ВСС да бъде преизбран в две камари.
След среща със зам.-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен Борисов даде пресконференция заедно с вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова и правосъдния министър Христо Иванов. 

"През последните няколко месеца направихме това, което би трябвало да се случи в съдебната реформа. От всичко, което ни беше предоставяно, стигнахме до това, че съдебната реформа без промяна на Конституцията ще бъде половинчата и с право биха ни обвинили, че това не е каквото очакват хората", каза премиерът, цитиран от "Фокус". 

Той съобщи, че снощи са разговаряли на тази тема с представители на Реформаторския блок и мисли, че ще намерят консенсус с всички политически партии в парламента за промени само в тази част на Конституцията, "за да могат да се вземат правилни решения”. 

Борисов заяви още, че сега действащият Висш съдебен съвет (ВСС) е недостатъчно ефективен, затова партиите, подкрепящи правителството, искат неговото реорганизиране и ще търсят подкрепа от останалите партии в Народното събрание, предаде БГНЕС. 

"Ние предлагаме ВСС да бъде преизбран в две камари – на съдиите, която да бъде доминирана от съдии, избрани от съдии. От другата страна прокуроро-следователската гилдия. Двете квоти в съдебния съвет – за съдии и прокурори – да бъде 5 към 6 за прокурорите. Мисля, че това есправедливо решение и ще даде пълна независимост на съдебната система", обясни лидерът на ГЕРБ. 

Според него по този начин веднага ще се форматира нов ВСС и ще бъде даден отговор на обществените очаквания и на препоръките на Европа. 

По повод срещата си с Катайнен Борисов благодари на Европейската комисия за отворените еврофондове и подчерта, че са разгледали важната тема за енергийната ефективност. 

По думите му по плана „Юнкер” за следващата година ще продължи санирането на блокове. 

"Така че доста неща са подготвили колегите Томислав Дончев и др. да посетят и видят, да знаят с какво се занимаваме. Разбира се, особено в публичния-частния сектор, който би могъл да се подкрепи от Европейската банка, една огромна възможност за българския бизнес и тези, които имат капацитета да се възползват от него. Действително има много неща да се решават сега и те ще са в полза на България”, заяви още министър-председателят.

Самият Катайнен каза, че в Европа не достигат инвестиции и заради това не можем да очакваме добро икономическо развитие в бъдеще. С плана "Юнкер" обаче ЕК иска да насърчи частните предприемачи и да им помогне да инвестират в рискови проекти, които да раздвижат икономиката. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини