Слуховете за банките са отрова за растежа, ни убеждава зам.-шефът на ЕК

Безсънни нощи в опит за измъкване на Европа и останалите членки от тежката кризаТова свързва премиера Бойко Борисов и госта му, заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, който е и бивш премиер на Финландия.

Много важна е борбата с корупцията, отчете Катайнен на брифинг в Министерски съвет след срещата си с Борисов. Той е доволен, че на този проблем у нас се обръща сериозно внимание.
Това е важно, защото, поставете се на мястото на инвеститор, планиращ да даде 100 милиона евро - той трябва да е 100 процента сигурен в бизнес средата, в това, че тя е честна, прозрачна, сигурна, както и в съдебната система, коментира по темата по-рано Катайнен - преди срещата си с Борисов - на брифинг в представителството на ЕК у нас.

Ако има притеснения за здравината на банките, това е отрова за растежа, отсече още заместник-председателят на Европейската комисия на брифинга си преди срещата с премиера.

В контекста на фалиралата КТБ Катайнен припомни, че сме виждали подобни ситуации в европейски банки и единственото лекарство е да се извади на светло баланса на банките.
Всеки трябва да види ясно каква е ситуацията във всяка банкаАко има слухове, че някоя банка не е достатъчно здрава, никой няма да отпуска заеми. Затова е нужна пълна прозрачност в сектора, убеден е заместник-председателят на ЕК.

Като средносрочна и дългосрочна цел той определи и образованието. Всеки гражданин в страните членки на ЕС да има работа, да е максимално компетентен и образован, наблегна еврокомисарят. За него дългосрочната инвестиция за просперитет е именно образованието. 

Има много възможности в България, има място за инвестиции, условията трябва да са подходящи и бихме искали да помогнем, ангажира се Катайнен. Той очерта нужда от подобрения в потребителския сектор, енергетиката, дигиталните услуги

Той поговори още малко и за плана „Юнкер", като изтъкна, че банките могат да отпускат заеми на малките и средни предприятия, които според него със сигурност ще имат облаги от плана.

Няма да има квоти по страни или политическа намеса при избора на проекти, които да бъдат финансирани, увери Катайнен. Ние не осигуряваме механизми за публични ресурси, а елемент за споделяне на риска така, че инвестициите да се правят с частни средства. Първоначалните инвестиции би следвало да се случат най-късно през септември, ако всичко върви по план, разкри заместник-председателят на ЕК.

ЕК ще ни подкрепя в енергийната независимост. За това са необходими интерконекторните връзки със съседките ни, по мнението на Катайнен.
Всички страни трябвало да имат достъп до енергийни ресурси. За това как може да се възползва ресурса на плана „Юнкер", заместник-председателят на ЕК обясни, че няколко европейски държави, по думите му, планирали изграждането на пул от проекти за енергийна ефективност.
Целта е след изграждането на този пул да се привлече и финансиране от плана „Юнкер". България в момента е изправена пред доста възможности, изтъкна още той. Затова трябвало да работим в сътрудничество с ЕК.

Премиерът Борисов бе лаконичен и благодари за пуснатите еврофондове. По плана „Юнкер" догодина ще продължи санирането на панелките, стана ясно от думите му, като Борисов остави госта да говори за срещата между двамата, отказвайки да отговаря на някои журналистически въпроси, които варираха от енергийна сигурност, българското участие в плана „Юнкер" до частни казуси за сметището в село Баня.
Бойко Борисов дори се хвана за главата от въпросите, които заливаха Юрки Катайнен.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини