Владимира Янева обвинена от прокуратурата

Бившият ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева е обвинена за издаване на незаконни разрешения за експлоатация на специални разузнавателни средства по аферата "Червей".
Владимира Янева е с наложена мярка за неотклонение "Подписка", съобщи БНР.

Припомняме, по делото за "Червей" вече има едно обвинение - срещу бившия шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Аферата "Червей" се отнася за незаконно разрешени СРС-та през миналата година - за незаконно дълъг период и за престъпления, за които това не се полага. Искането за започването на разработката е било подадено от тогавашния шеф на вътрешната сигурност в МВР Тодор Костадинов до Владимира Янева.

Разгласяването на аферата завари Костадинов на позицията заместник-ръководител на отдела за технически операции в ДАНС. Той бе отстранен чрез отнемането на допуска му до класифицирана информация.

По това време пък Владимира Янева бе шеф на Софийски градски съд, като намесването на името й беше само едно от скандалните неща в ръководството на съда - при скандала с манипулиране на системата за случайно разпределение на делата и опитът за "отнемане" на френска фирма със съдебно решение.

Припомняме и друго, през март месец ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу Янева за аферата "Червей", след като месец по-рано бяха гласували отстраняването й от длъжност.

Припомняме, разработката "Червей" стана публично известна, след като депутатът Атанас Атанасов заяви, че са били подслушвани протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски. Според Атанасов МВР, ДАНС и ДАТО са подслушвали в продължение на 300 дни по време на протестите.

След като случаят с разработката влезе в публичното пространство като поредния СРС скандал, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокуратурата се занимава със случая много преди да стане обществено достояние, а преди дни обеща и да има повдигнати обвинения.

Освен самата същност на разработката, около "Червей" стана ясно, че и начинът, по който са издадени разрешенията по СРС смущаващ, тъй като освен много извън законовия срок, те са подписвани и само от един съдия.

От информацията предоставена от шефа на СРС-та Бойко Рашков това е бил председателят на Софийския градски съд Владимира Янева, която по-късно беше отстранена от поста си с решение на Висшия съдебен съвет и подаде оставка.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини