Председателката на СГС Владимира Янева подаде оставка

Председателят на Софийски градски съд Владимира Янева е подала оставка от ръководния пост, предаде БТА, като се позова на свои източници в съда.
Оставката е депозирана във Висшия съдебен съвет вчера в края на работния ден, съобщи "Дневник".

Миналата седмица членовете на съвета гласуваха единодушно Янева да бъде временно отстранена както като председател на СГС, така и от длъжността съдия. Това стана по настояване на главния прокурор Сотир Цацаров, след като срещу нея бе образувано досъдебно производство заради това, че е разписала използване на СРС по разработката "Червеи" за много по-дълъг от разрешения по закон срок

Днес Янева заяви, че с оставката си дава възможност на ВСС да избере нов председател, защото най-големият съд в страната не може да остане без началник. Тя отказа да коментира какви са мотивите за решението ѝ да не обжалва отстраняването си от длъжност, съобщи "Правен свят".

Още миналата седмица правосъдният министър Христо Иванов и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов внесоха предложение във ВСС срещу Янева да бъде образувано дисциплинарно производство.

Още преди месеци съдии призоваха Янева да подаде оставка заради проблемите със случайното разпределение на делата и съмненията за корупица, но досега тя отказваше да направи това.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини