ВСС избра върховен съдия за наследник на Владимира Янева

Висшият съдебен съвет освободи Владимира Янева като председател на Софийски градски съд. Временно съда ще ръководи Владимир Йорданов от Върховния касационен съд
Миналата седмица Владимира Янева беше временно отстранена от поста по настояване на главния прокурор, след като срещу нея беше образувано досъдебно производство за неправомерно резрешение за СРС-та по разработката "Червеи".

Преди два дни самата Янева подаде оставка. Днес 15 от членовете на ВСС гласуваха "за" тя да бъде приета, само един се въздържа, предаде БТА.

Предложението съдията Владимир Йорданов да поеме СГС е на председателя на ВКС Лозан Панов.

В тази ситуация по-доброто решение ще е начело на най-големия окръжен съд в страната да застане човек, който не е част групите в него, между които има напрежение, мотивира предложението си Панов.

"Трябва да се потуши напрежението сред колегите, както и да се подобри начинът за разпределение на делата", добави той.

Ще бъде направена проверка и на командированите съдии, както и основанията за това.

Днес ВСС трябва да обсъди и предложенията за дисциплинарно производство срещу Янева и една от заместничките ѝ – Богдана Желявска. Те отлежават в Съвета от миналия четвъртък, след като бяха внесени от Панов и правосъдния министър Христо Иванов. Причината е именно скандалите с разпределението на делата и съмненията за корупция, заради които десетки съдии призоваваха многократно ръководството на СГС да подаде оставка.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини