Ангелкова: Поне една пета от туристическите атракции са с неизяснена собственост

Една пета от туристическите атракции са с неизяснена собственост, а до една от всеки десет е трудно или дори невъзможно да се стигне. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на отчета за първите 100 дни управление, цитирана от БТА. 

Досега 160 от общините са заявили общо 2247 туристически атракции на своя територия, които да бъдат вписани в подготвяния от ведомството онлайн регистър. До 250 от тях няма транспортен достъп или той е затруднен, а собствеността на 411 атракции не е установена.

Общинска или държавна е собствеността на 1172 обекта, частните са 220, собственост на Българската православна църква са 250, част от Държавния горски фонд са 194.

Очаква се информация от още 104 общини.

С промени в Тарифата за таксите се предвижда във всеки туристически обект да се плаща вход за посещението, като приходите ще отиват само за поддръжката и благоустрояването на обекта. 

До десетина дни ще бъдат представени графичните изображения на новото туристическо лого. Министърът информира, че вече е "изчистена" с изпълнителите творческата концепция и заяви, че повече пари за ново лого не са давани и няма да се дават.

Проучване сред българските граждани е показало, че 93% възприемат родината си като роза, 83% - като море и 73% - като минерални извори. Според изследване в 11 държави, направено сред 8000 души, които никога не са посещавали България, 49% си представят България като море, 39% - като слънце и около 30% - като роза.

В отговор на въпрос Ангелкова съобщи, че в сряда на заседание на Министерския съвет Министерството на околната среда и водите ще представи общото становище около развитието на ски туризма в Банско. Туристическото министерство е дало своето становище и то е за развитието на този вид туризъм, припомни министърът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини