Ротари хвърля мост между Перперикон и египетските пирамиди

Гостът и президент Наталия Пачилова

Ротарианци от Кърджали и Александрия ще популяризират като туристически дистинации скалният град на траките Перперикон и египетските пирамиди.Членовете на Ротари клуб -Кърджали ще съдействат на туроператор от египетския град Александрия да представи Източните Родопи край Суецкия канал.Ротарианци от Александрия ще дойдат на специална визита в Кърджалийско.Нашите ротарианци ще им върнат посещението, като направят круиз по река Нил и разгледат египетските пирамиди.
За това се договориха ротарианците от Кърджали и Тарек Халваги, асистент дистрикт гуверньор на Египет,който бе на визита в региона.
Халваги присъства на ежеседмичната задължителна среща на Ротари клуб- Кърджали, която се провежда всеки понеделник. Тарек Халваги и президентът на Ротари в Кърджали Наталия Пачилова обменениха знамената на клубовете. Гостът се срещна и с президентът на Ротари клуб -Момчилград Дарина Зотева. Той разговаря и с кмета на Момчилград Акиф Акиф,който също е ротарианец.Египтянинът отдели внимание на манастира „Успение на Пресвета Богородица“ и на джамията.Ротарианецът разговаря на арабски с районния мюфтия Бейхан Мехмед.
Тарек Халваги посети най - голямото здравно заведение в региона -болницата „Д-р Атанас Дафовски“и бе посрещнат от д-р Тодор Черкезов. Запозна се и с децата от Дом „Майка и дете“.
Ротарианците в Египет отделят голямо внимание на образованието, здравеопазването и преди всичко на сираците. В сферата на здравеопазването те осигуряват специални кухни за болничните заведения, които подготвят пакетирана храна.За сираците отделят специална издръжка.
Говорихме за възможност ротарианците от Александрия да помогнат за организиране на подобна кухня в нашата болница, сподели за Кърджали бг вести президент Наталия Пачилова.
Много ми хареса Кърджали, спокойно място е и със страхотна природа. Щастлив съм, че имах възможност да се срещна с нашите приятели от България, които са много гостоприемни. По време на срещите обменихме информация за проектите по които работим. Ще има и обмяна на посещения.Най- вероятно нашата група ще дойде в Кърджали през есента, а нашите приятели от Ротари клубовете - Кърджали и Момчилград са винаги добре дошли в земята на Фараоните, сподели гостът.Според него има бъдеще и във връзките между младите ротарианци от Кърджали и Александрия. Клубът в египетския град има два Ротаракта и един Интеракт.
По инициатива на домакините от Кърджали Тарек Халваги видя Регионалния исторически музей , Водното огледало, Язовирната стена, Пазара на производителите.Когато дойде с ротарианците от Александрия той ще отдели специално внимание на Татул и Перперикон.
Георги Кулов

Тарек Халваги с кмета Акиф Акиф
С Дарина Зотева
Пред храма в Гледка
С районния мюфтия Бейхан Мехмед
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини