Кърджали ще има монумент, символизиращ толерантността между трите световни религии

    Кърджали ще има монумент, символизиращ толерантността между трите световни религии. Той ще бъде съвместен проект на Ротари клуб-Кърджали, Община Кърджали и обществеността на града. Това обяви пред участниците в ротарианска вечер кметът на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис. Градоначалникът посочи, че с идеята за монумент го запознали президентът на Ротари клуб Кърджали Мухаррем Хълми Али , ротарианеца арх.Станислав Луков и скулптурът Зиатин Нуриев. Той се ангажирал да съдейства.

      Арх.Луков представи накратко идеята на проекта. Той посочи,че тя възникнала , породена от кмета преди години,когато той пожелал да се облагороди пространството срещу  Съдебната палата в подножието на старите градски гробища,където един до друг лежат християни , мюсюлмани и евреи. Зиатин Нуриев предложил да се издигне монумент символизиращ трите световни религии: християнство, ислям и юдаизъм. Той представлява колона,от която се подават три шепи с извираща вода от тях. Идеята ни е да покажем,че пием вода от три различни шепи но източникът е един. По колоната от трите страни ще има символи на световните религии,поясни арх.Луков.

      Кметът Хасан Азис посочи,че  Ротари клуб Кърджали е неправителствената организация с която най-тясно е работил по време на своите мандати.Реализирани са различни съвместни проекти като възстановяването на паметника на Орфей,ремонтът на чешмата Айше молла;ремонтът на концертната зала в ОДК;подкрепа за Детското отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”;полигон за обучение на децата за безопасност на движението.Градоначалникът припомни ,че в делегация за побратимения град Елхарт в САЩ са били включени ротарианци.Заедно посетили централата на Ротари интернешенъл.Срещнали се с главния секретар.

      Президентът на Ротари клуб Кърджали Мухаррем Али обяви още една добра новина.Клубът е спечелил дистриктен грант от 3000 долара за профилактика на очното здраве сред деца в предучилищна възраст в Община Кърджали.Сумата е само база върху която ротарианците от Кърджали ще надграждат с дарения.Мухарем Али благодари на пастпрезидента Христина Тодорова,че е разработила проекта,който получава национално одобрение през неговия мандат.

      Ротарианците бяха почетени от децата от СУ”Йордан Йовков”.По традиция те им изпратиха ръчно изработени коледни картички.В послание до клуба те написаха:Вярваме,че правим щастливи много хора и се надяваме,че с Вашето доверие и подкрепа ще развием още много образователни и социални идеи.Човек живее смислено и пълноценно,когато дарява”.Ротарианецът Атанас Кюпреджиев връчи картичките на Мухаррем Али.

      На ротаринската вечер гости бяха приятелите от Ротари клуб Момчилград.Президентът на клуба Айтен Сабри посочи,че ротарианците имат общи ценности и идеи в служба на обществото.Затова има готовност двата клуба да реализират съвместни проекти.

     Гости на вечерта бяха и ротарианците от Бурса,братята Шабан и Исмаил Родоплу.Джевдет Адем ги представи и припомни,че тяхна е заслугата болницата да получи модерен ковьоз.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Да
      Даниела Георгиева
      4 0
      15:19, 14 дек 2021
      Много добре ще седи монумента в мръсотията на града! Не е ли по-добре първо да почисти Кметът?!
    • 2
      Гр
      Гражданин
      1 0
      15:27, 14 дек 2021
      Ниво на контакт и снимка на кмета!?
    • 3
      Си
      Сибче
      1 0
      19:47, 14 дек 2021
      Дупките по пътищата могат да почакат. Паметник на алчността си да издигне кмета!
    • 4
      Ро
      Рон
      1 0
      20:04, 14 дек 2021
      Толерантността трябва да е в уважението между различните , а този паметник не би помогнал никак , ако има нетърпимост. Целта е някой да вземе едни пари и пак от нашите данъци.
    • 5
      Пи
      Пич
      1 0
      21:05, 14 дек 2021
      Следва ли паметник на Овч
    Последни новини