Расим Муса:Омбудсманът на Кърджали е търсен и от съседните общини

Това сподели общественият посредник Расим Муса пред местния парламент.Той направи отчет на дейността на институцията през изтеклата 2014 г.по време на днешната общинска сесия.Публикуваме резюме на доклада на омбудсмана на Кърджали:

 

Институцията Обществен посредник на Община Кърджали е създадена на основание чл.21 а от Закона за местното самоуправление и местната администрация.Тя е призвана да наблюдава административната дейност в общината и да бъде възпиращ фактор срещу злоупотребата с властта,корупцията и произвола,накърняващ правата на човека.

Първият обществен посредник на Община Кърджали Хакиф Емин бе избран с Решение №150 от 24.09.2008 г.на Общинския съвет-Кърджали и изпълнява длъжността до 29.12.2014г.,когато встъпи в длъжност новоизбраният негов приемник.

Настоящият доклад се изготвя в съответствие с чл.36 от Правилника за организацията и дейността на Обществения посредник,за ежегоден отчет пред Общинския съвет. През изминалата година усилията на институцията Обществен посредник бяха насочени към развитие на нейния капацитет,към утвърждаване на публичността и авторитета на обществения посредник,като застъпник на правата на гражданите и посредник между администрацията и жителите на община Кърджали.

Институцията Обществен посредник доказа своята необходимост в Кърджали.Тя е единствената в Кърджалийска област и една от 24-те в страната,при наличието на 264 общини.

В периода януари -декември 2014 г. са приети,изслушани и консултирани 236 граждани.Те са потърсили помощта и съдействието на Обществения посредник при решаване на лични и обществени проблеми,в резултат на действия или бездействия на общински и държавни органи на властта.

Постъпили са 64 писмени жалби и 172 устни сигнали и жалби .Запазва се тенденцията за по-висок брой на устните консултации и жалби, поради желанието на гражданите за конфиденциалност.

Наблюдава се и друга тенденция-намаляване броя на писмените жалби в сравнение с предходната година.

Налице е и тенденция институцията Обществен посредник на община Кърджали да се търси и от жителите на съседните общини.Търсени сме от жители на Ардино,Момчилград,Черноочене и Кирково.Според нас това сочи,че институцията е с утвърден авторитет и има бъдеще.

Поставените от гражданите проблеми и въпроси се разпределят в следните направления:

1.Проблеми със собствеността на гражданите;

2.Административно обслужване на гражданите;

3.Обществен ред и сигурност;

4.Социални проблеми на гражданите;

5.Образование,култура и други обществени услуги на гражданите;

Писмените жалби по проблемите със собствеността на гражданите са 8 на брой,което съставлява 12,5% от общия брой.Трябва да отбележим,че при тях е висок броя на отрицателните отговори-3.Административното обслужване е свързано с работата на общинска и областна администрации.Постъпили са 4 жалби или 6,25%. Повечето не са от компетенцията на институцията или са неоснователни.

От обществения ред и сигурност са се жалвали 2 жители на общината.И двете жалби са в процес на проверка.

Голям е броят на жалбите, свързани със социални проблеми на гражданите.Те са 19 и съставляват 29,70%.Те се отнасят до жилищни проблеми, трудово-правни отношения, социално подпомагане, здравеопазване, ТЕЛК, социално и пенсионно осигуряване. Най-много са молбите за решаване на жилищни проблеми.

Най-вече жалбите са по отношение на образованието,културата и други обществени услуги на гражданите.Те са 31 и съставляват 48,45%.

Освен образование и култура,те касаят и електроснабдяване,водоснабдяване,обществен транспорт, комуникации и др.Най-голям брой успешно решени случаи има в сферата на комуникациите.Четирима граждани са преустановили със съдействието на институцията подвеждащи договори с мобилни оператори.

Ето и няколко случая от положително решените жалби и сигнали:

 

-След получен сигнал от гражданско движение „Днес” община Кърджали извърши ремонт и обнови детската площадка в кв.”Студен кладенец” зад блок „Стара планина”.

-След нашата намеса и с посредничеството на Дирекция „Социално подпомагане” Силвия Петкова Венцилова от с.Костино ,която е тежко болна ,вдовица , без доходи и здравни осигуровки е отпусната помощ и настанена за лечение в болницата.

-По сигнала на Шенай Реджеб Хасан от с.Глухар след намесата на общината се възстанови редовния и без закъснения превоз на учениците от селото до градските училища в Кърджали

- Ускорено е издаването на решение на ТЕЛК –Кърджали на психично болния Меджит Хамид Али от с.Кобиляне ,който от 4 месеца чака решение и е останал без средства за прехрана и лечение .

-Прекратени са договорите на Костадин Генчев с „Глобул” и на Тодорка Митева Генева от Кърджали с „Близу” поради липса на сигнал и интернет връзка .

- С наша намеса и помощ Районно управление”Социално осигуряване” отпусна помощ на Кирилка Костадинова Радева от Кърджали ,за да се грижи за психично болната си сестра и трите й деца,които също са с психични отклонения .

 

По случаи,които са извън нашата компетентност сме сезирали националния омбудсман.

През изтеклият отчетен период институцията обществен посредник на община Кърджали продължи успешното си участие в ръководството на Сдружението на обществените посредници в Република България.

Работи се много активно по отношение на гражданското образование на младите хора.Партнира се с Детския и младежки парламент към ОДК-Кърджали.Изнесени са лекции в средните училища.Общественият посредник предложение предложение в големите училища младите хора да избират свои обществени посредници.

Изминалата отчетна година от дейността на Обществения посредник показа необходимостта от съществуването й.С ежедневната си работа тя се превръща в опора на гражданите и в коректив в работата на публичните органи на властта.

На всеки гражданин,потърсил съдействие от институцията е била предоставена възможност за разясняване на процедурните правила и пътя за решаване на проблемите,като с това се изгражда нов комуникационен модел и доверие в институцията. 29.01.2015 г. Обществен посредник на община Кърджали:

Гр.Кърджали Расим Муса

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини