13 °C

Русия приема студенти от Кърджалийско,дипломат иска съдействие от обществения посредник

  Съдействие за развитие на образователни и културни връзки между Кърджалийския регион и образователни и културни институции в Руската федерация поиска  от обществения посредник на Кърджали Расим Муса,първият секретар на посолството на Русия  в столицата Робърт Робъртович Шестаков. Днес той е на работна визита в Кърджали и пожела да се запознае и разговаря с омбудсмана Расим Муса в качеството си на представител на Министерството на образованието и науката на Руската Федерация.  Робърт Шестаков бе съпровождан от Владислав Савинков, заместник военен, военновъздушен и военноморски аташе при Посолството на Русия и председателят на Клуба по интереси в Кърджали Мирослав Попов.

  Робърт Шестаков запозна домакина с конкретната цел на визитата си:популяризиране на програма за прием на студенти в руски висши учебни заведения и насърчаване на изучаването на руски език в областта.

 В момента Руската федерация финансира прием  и следване на 150 българи и потомци на руски граждани от България в университетите й по избор. Във федерацията функционират над 1000 ВУЗ с над 200 специалности. Приоритетни са нанотехнологиите,биотехнологиите,възобновяемите източници на енергия. Миналата година интересът е бил значителен. При обявени 50 места,са били записани за студенти 127 български граждани. Преобладаващ бил интересът към  фундаментални науки, като най-много желаещи е имало за специалността психология.
Срокът за подаване на документи в Руския културно-информационен център е 20 март 2015 г. Тези които се колебаят, могат да получат информация от сайта на центъра и да депозират документи догодина.

  И Русия и България имат интерес  млади хора да усвоят знания в актуални специалности,за да може като се върнат тук да бъдат полезни, подчерта Робърт Робъртович Шестаков.

  Той поясни,че българските студенти ще получават стипендии,безплатно медицинско обслужване и ще имат право на работа. За студентите има изградени специални компании, в които те могат да работят по специалността си.

  Робърт Шестаков сподели,че Руската федерация има интерес за изучаване на руския език в България. Това може да става както в училища ,така и в обособени центрове.Такъв може да се създаде  и в Кърджали. Съдействие оказва фондация „Росийский мир”.

 Готов съм да съдействам създадените между нас контакти и Вашите предложения да стигнат до по-високи нива. Ще провокираме интереса на младите хора и се надявам и от Кърджали да има желаещи да следват в Русия, сподели от своя страна обществения посредник на Кърджали Расим Муса.

  Преди срещата с омбудсмана гостите от Посолството на Руската федерация и русофили положиха цветя пред паметника на Руския воин. В програмата им бяха включени срещи с ръководствата на читалище „Родопски фар” и читалището към Тракийско дружество „Димитър Маджаров”,както и с директорите на ГПЧЕ „Хр.Ботев” и ОУ”В.Левски”.

 Това съобщиха от офиса на обществения посредник Расим Муса.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 01.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
01 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
01 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
01 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
01 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
01 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
01 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
01 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
01 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
01 ное 2020
Последни новини