Русия приема студенти от Кърджалийско,дипломат иска съдействие от обществения посредник

  Съдействие за развитие на образователни и културни връзки между Кърджалийския регион и образователни и културни институции в Руската федерация поиска  от обществения посредник на Кърджали Расим Муса,първият секретар на посолството на Русия  в столицата Робърт Робъртович Шестаков. Днес той е на работна визита в Кърджали и пожела да се запознае и разговаря с омбудсмана Расим Муса в качеството си на представител на Министерството на образованието и науката на Руската Федерация.  Робърт Шестаков бе съпровождан от Владислав Савинков, заместник военен, военновъздушен и военноморски аташе при Посолството на Русия и председателят на Клуба по интереси в Кърджали Мирослав Попов.

  Робърт Шестаков запозна домакина с конкретната цел на визитата си:популяризиране на програма за прием на студенти в руски висши учебни заведения и насърчаване на изучаването на руски език в областта.

 В момента Руската федерация финансира прием  и следване на 150 българи и потомци на руски граждани от България в университетите й по избор. Във федерацията функционират над 1000 ВУЗ с над 200 специалности. Приоритетни са нанотехнологиите,биотехнологиите,възобновяемите източници на енергия. Миналата година интересът е бил значителен. При обявени 50 места,са били записани за студенти 127 български граждани. Преобладаващ бил интересът към  фундаментални науки, като най-много желаещи е имало за специалността психология.
Срокът за подаване на документи в Руския културно-информационен център е 20 март 2015 г. Тези които се колебаят, могат да получат информация от сайта на центъра и да депозират документи догодина.

  И Русия и България имат интерес  млади хора да усвоят знания в актуални специалности,за да може като се върнат тук да бъдат полезни, подчерта Робърт Робъртович Шестаков.

  Той поясни,че българските студенти ще получават стипендии,безплатно медицинско обслужване и ще имат право на работа. За студентите има изградени специални компании, в които те могат да работят по специалността си.

  Робърт Шестаков сподели,че Руската федерация има интерес за изучаване на руския език в България. Това може да става както в училища ,така и в обособени центрове.Такъв може да се създаде  и в Кърджали. Съдействие оказва фондация „Росийский мир”.

 Готов съм да съдействам създадените между нас контакти и Вашите предложения да стигнат до по-високи нива. Ще провокираме интереса на младите хора и се надявам и от Кърджали да има желаещи да следват в Русия, сподели от своя страна обществения посредник на Кърджали Расим Муса.

  Преди срещата с омбудсмана гостите от Посолството на Руската федерация и русофили положиха цветя пред паметника на Руския воин. В програмата им бяха включени срещи с ръководствата на читалище „Родопски фар” и читалището към Тракийско дружество „Димитър Маджаров”,както и с директорите на ГПЧЕ „Хр.Ботев” и ОУ”В.Левски”.

 Това съобщиха от офиса на обществения посредник Расим Муса.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини