Момчилградчанинът Филип Синапов със златен медал от конкурса „Пиленце пее – 2014”

Единадесетокласникът от Национално училище за фолклорни изкуства „ШИРОКА ЛЪКА” Филип Синапов е удостоен със златен медал на провелия се в София Музикален и танцов конкурс „Пиленце пее – 2014”. Това е третото издание на конкурса, чиято цел е да съхрани, обогати и да разпространи българския фолклор. Културната проява е посветена на славеят на България – уникалната народна певица Надка Караджова.
Златният медал от конкурса „Пиленце пее – 2014” е поредното отличие за таланта на Филип Синапов и признание за учителите, които го подготвиха – Соня Балабанова и Стоимен Добрев. На конкурса Филип се представи със съпровод на двамата братя гъдулари, също ученици в НУФИ „ШИРОКА ЛЪКА” – Петър и Димитър Петрови.
Филип Синапов е от Момчилград и с голям ентусиазъм изучава родопския песенен фолклор. Той се е заел с нелеката задача да издирва и записва автентични песни от село Гърнати, Неделинско. Това е похвално, защото уникалното българско фолклорно богатство трябва да се съхрани и популяризира. Такава е мисията на екипа на НУФИ „ШИРОКА ЛЪКА” – училището, в което се обучават младите таланти и което е дало основата на много известни фолклорни изпълнители.
Учениците от НУФИ „ШИРОКА ЛЪКА” вече активно се готвят за традиционния Коледен концерт. На 19.12.2014 г. /петък/ от 18.00 ч. в залата на училището почитателите на българския фолклор ще могат да се насладят на нова и богатата програма, включваща изпълнения от всички фолклорни области на България.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини