60 000 евро получава Комотини за граничния пункт „Маказа – Нимфея“

60 000 евро получава община Комотини за граничния пункт „Маказа – Нимфея“. Средствата са осигурени по проект за подобряване на инфраструктурата в граничните пунктове в северната част на Гърция на стойност 335 000 евро, по който се работи от средата на септември, научи kardjalinews.bg. 
Според кмета на Комотини Джордж Пeтридис общините не могат да заделят пари за инвестиции на чужда територия, какъвто е случаят с граничните пунктове Златоград – Термес и Маказа- Нимфея. След консултации с министъра на Македония – Тракия парите ще бъдат заделени за инвестиции на територията на Гърция. Местният парламент на Комотини е решил средствата да бъдат използвани за направата на паркинги, тоалетни, павилиони и озеленяване. Предложението за туристически щанд е отхвърлено засега заради недостиг на средства.
Гърците отчитат факта, че пътят през Маказа допринася за развитието на туризма и помага за местната икономика. Само за няколко месеца след откриването си на 9 септември 2013 година пунктът стана вторият по натовареност на българо-гръцката граница след Кулата. През почивните дни през лятото граничните полицаи работеха на предела на силите си, пропускаха по 1500 автомобила на час. Никой не е преценил, че пътят ще се окаже основен за страната, коментира областният управител на Кърджали Бисер Николов. Поставян е няколко пъти въпросът за разширяване на пункта с още две платна. Процедурата е задвижена, изготвя се задание за подробен устройствен план (ПУП) и проект за разширението, което ще струва около 10 милиона лева. Но това ще отнеме месеци. Бисер Николов подчерта, че ще се търси финансова помощ от Гърция, за да бъде поставен кантар и навес на пункта. Стига законово това да е възможно, защото е на българска територия и това би трябвало да е финансов ангажимент на нашата държава.
Сега през Маказа преминават леки автомобили, микробуси с до 9 места и камиони с тегло до 3,5 тона. Гърция иска да тръгнат и автобуси, защото това ще доведе до бързо развитие на туризма в региона. Какви стъпки предприема Министерството на външните работи за да се реши въпроса за преминаване на тежкотоварни превозни средства през граничния пункт „Маказа“. Защо не се позволи през пункта да преминават автобуси, след като това не е свързано с поставянето на кантар. Тези въпроси отправи депутатът от гръцката партия Нова демокрация и бивш министър на вътрешните работи в правителството на Евангелос Венизелос Еврипидис Стилианидис . Докато липсата на кантар е проблем за преминаването на тежкотоварни автомобили, то за това границата да пресичат автобуси, няма технически причини. България настоява за преминаването на камиони, защото бързият и лесен достъп до пристанищата на Бяло море ще оживи икономиката. Поставянето на кантар на граничния пункт досега не е направено поради недомислия на предишното българско правителство. Заради грешно проектиране има голяма денивилация на мястото, там където трябва бъде монтиран кантарът, поясни областният управител Бисер Николов.

Източник: http://kardjalinews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини