Разкриха тайната на американските небостъргачи, кулите близнаци били панелки

Димитър Андрейчин

 Тайната на нюйоркските небостъргачи разкри пред кърджалийци изследователят на американската архитектура Димитър Андрейчин. Той бе гост на града ни по повод откриването на „Месец на Америка в Кърджали”. Снощи в Бизнесикубатора Андрейчин изнесе лекция на тема „Архитектурата на Ню Йорк”.Тя бе съпътствана с изложба посветена на Чикаго.Андрейчин подчерта,че небостъргачите са дело на американските архитекти след големия пожар в Чикаго през ХІХ век. Скъпата земя става причина те да се появят и в Ню Йорк. Андрейчин изненада всички, като съобщи,че най-големите панелки в света , са унищожените при терористичния акт от 11 септември 2001 г. кули близнаци на Световния търговски център. Като цяло високите сгради се изграждат върху стоманена конструкция, патент на американците. Днес те променят облика не само на американските градове ,но и на много световни столици.

Лекторът е специализирал в САЩ. Преподавал е във елитни български висши учебни заведения.

Месецът на Америка бе открит от кмета на Кърджали Хасан Азис. Той припомни ,че през 2001 г. при кмета Румен Димитров Кърджали се побратимява с американския град Елхарт. Неговия екип засилва връзките и се обменят ученици. В Елхарт парк носи името на града ни. Кърджали е от малкото български градове пренесли името си зад океана. В града ни е и дружеството за приятелство със САЩ с най-дълга история в България,подчерта градоначалника.

Председателката на дружество „Приятели на САЩ” Валентина Иванова направи преглед на българо-американските отношения и на помощта оказана от приятелите ни зад граница. Тя посочи, че миналата година се навършиха 110 г. от установяване на дипломатическите отношения между САЩ и България. Че между двете страни е имало периоди на сближаване и на войни. Въпреки Студената война българите са запазили топли чувства към американците и до днес.

Георги Кулов

Откриване на месеца на Америка
Изложбата за Чикаго
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини