Деца от Кърджали откриха приказния свят на джаза

Изображение 1 от 2

    Вече 12 години китаристът Димитър Русев изнася своята образователна програма «В приказния свят на джаза» из детските градини в Хасковско.

    В сряда, 15 февруари, той пристигна в Кърджали с няколко куфара и калъфа с малки китари, акордеони, маракаси, тимпани,вибрафони, цигулки.

    Повечето от малчуганите за първи път чуха думата джаз, но музикалните инструменти привлякоха вниманието. Всички се надпреварваха да се докоснат до тях, за да разберат кой какъв звук издава. Те научиха, че има ударни, духови и струнни. Разбраха как е възникнал жанрът в Съединените щати, кой е Луис Армстронг.

    После най-запалените се пробваха да посвирят, напътствани от Димитър Русев. Включи се дори директорката Маргарита Спирова.

    Накрая децата и учителките потанцуваха под звуците на хармониката и китарата на лектора.

    Димитър Русеве известен в музикалните среди китарист, композитор, популяризатор на джаза, основател и организатор на Хасково джаз фест през последните 30 години. Удостоен е със званието «Почетен гражданин на Хасково». Освен това е ръководител на Акустично джазово трио «Димитровград». Групата, заедно със своята солистка Мария Арнаудова, участва в Джаз фестивала «Долината на Орфей» през 2017 година.

    В събота, 18 февруари, Акустичното джаз трио и Мария Аранудова ще изнесат концерт в Клуб «Френдс» в Кърджали като част от програмата на Месеца на Америка».

    "Приятели на САЩ"

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини