„Месец на Америка“ се превръща в събитие за Кърджали

    Малцина може би знаят кой български град има особено плодотворни и интензивни връзки със САЩ. Това съвсем не е нашата столица. Градът, който може да се нарече пионер и двигател на българо-американските връзки на гражданско равнище е Кърджали. В голяма степен това се дължи на основаното преди 27 години дружество «Приятели на САЩ».

    През всички тези години Кърджали е център на различни обществени прояви и културни събития, представящи Съединените щати в различна светлина пред кърджалийската общественост. А от седем години в родопския град организират и „Месец на Америка“.

    „Ние развиваме нашата дейност целогодишно, но през 2010 г. решихме, че можем да концентрираме културните прояви в рамките на месец февруари. Първо, защото на 22 февруари е рожденият ден на нашата организация, и после - през този най-кратък месец в годината са Денят на президента, Свети Валентин и други дати, които ние така или иначе отбелязваме всяка година. За наша радост Посолството на САЩ и Община Кърджали приеха идеята за месец на Америка и я подкрепят и до днес. Включват се и от учреденият през 2012 г. Клуб на американските възпитаници /US-Kardzhali Alumni Club/. Помагат и спонсори от бизнеса, а млади хора се включват като доброволци в различните прояви“, разказва пред Faktor.bg Валентина Иванова, председател на дружеството „Приятели на САЩ“.

    В станалите вече традиция февруарски срещи са участвали интересни творци и личности през тези седем години. Безспорно едно от най-забележителните имена, гостувало на Кърджали е американската джаз и блус певица Джанис Харингтън. Незабравимо събитие за кърджалийци е представянето на най-новата биографична книга за Боб Дилън, получил Нобелова награда за литература миналата година. Специални гости на родопския град са били Иван Сотиров, председател на фондация ”Приятели на Чикаго” и бивш консул в Чикаго, председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси, музикантът Васко Кръпката, арх.Димитър Андрейчин, преводачът Алеко Дянков и др. Свои изложби са представили известни български творци, живеещи в Америка. Сред тях са фотографката от Ню Йорк Светлана Бахчеванова, момчилградчанката Кина Бъговска, известна художничка и журналистка в Чикаго, както и кърджалиецът Георги Кочев, живописец, който понастоящем живее във Вашингтон.

    Валентина Иванова изтъкна още, че много от проявите по време на Месеца на Америка са насочени към децата и младите хора.

    „През 2014 г. бе осъществена скайп връзка със Светлана Бахчеванова, която запали по професионалната фотография много деца от фото-клуба в ОДК. Това провокира провеждането през следващата година на фотоконкурса „Приятели”, в който се включиха ученици от шест града в България. Организирахме и конкурс за илюстрация на книгата "Графиня Лък" на кърджалийската писателка Петя Караколева, посветена на откриването на Америка от Колумб. Тази година имахме конкурс за превод от английски на български език за горните класове от гимназиите, като журито се председателстваше от Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия „Фулбрайт”, която лично връчи наградите. Възстановен бе ученическият вестник на „Приятели плюс”, до края на февруари ще излезе новият му брой. А за желаещите да учат в САЩ сме правили неколкократно тематични срещи с експерти от Комисия „Фулбрайт”. Две ученички, които са прекарали една година в Съединените щати по Програма YES, участваха наред с още петнадесетина кърджалийци във фотоизложбата „Аз видях Америка”, с която бе открит тазгодишният "Месец на Америка”, споделя Иванова.

    Интересен е и още един факт - Кърджали има град-побратим в Съединените щати и това е град Елкхарт, Индиана. Меморандумът за приятелство е от 2001 година и от тогава до днес е реализиран голям културен обмен: размени на изложби с детско творчество, гостувания на български състави по народни танци, участие на американци от Елкхарт в уъркшоп в училището по изкуства „Владимир Димитров-Майстора” и концерт на ученически хор „Мадригал” в Кърджали. Най-впечатляващите символи на това приятелство са кръщаването през 2003 г. на улица на името на първия американски президент Джордж Вашингтон в града, и именуването на парк в центъра на Елкхарт „Кърджали”, като на ритуала през 2008 г. присъства голяма група кърджалийци, начело с кмета Хасан Азис.

    Валентина Иванова подчерта също, че през всичките години на българския преход САЩ последователно и безотказно подкрепят българските институции, медии, бизнес, неправителствен сектор в реализирането на реформи и в изграждането на устойчиво демократично общество. В Кърджали са пристигнали от САЩ медикаменти, дрехи, ученически пособия, храни, компютри и книги за стотици хиляди долари във важни и трудни моменти от прехода. Тук са пребивавали и различни специалисти, отдали своите умения и знания като доброволци от неправителствени и бизнес-организации. В шест от общините на Кърджалийска област са работили 46 доброволци от Корпуса на мира и 6 стипендианти на Фулбрайт.

    През 1993 г. Община Кърджали получава солидна помощ от Американската агенция за международно развитие, финансирала пилотен проект на KPMG, с който стартира приватизацията на общинска собственост. Местният бизнес е подкрепян от американския капитал чрез фонда Микрокредитиране. Няколко години в града функционират две смесени българо-американски предприятия, а в момента работи фирма, част от американски консорциум.

    През дългогодишния си живот дружеството „Приятели на САЩ” реализира и редица проекти в партньорство с Посолството на САЩ, Американската агенция за международно развитие, Корпуса на мира, Фондация „Отворено общество” и много други правителствени и неправителствени организации. През 1996 г. Дружеството съдейства на Българо-американската асоциация във Вашингтон, която организира изпращането на хуманитарна помощ за България в размер на един милион долара по Програма „Надежда” на Държавния департамент. Животоспасяващи медикаменти за над 80 000 долара пристигнаха и в кърджалийската болница, разказва още председателят на „Приятели на САЩ“.

    Валентина Иванова е оптимист за добрите контакти между България и САЩ и в бъдеще, защото е убедена, че то ще премине не под знака на конфронтацията и омразата, а под знака на приятелството, каквото съществува вече 27 години. 

    Източник: http://www.faktor.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини