След Месец на Америка в Кърджали,”Година на устойчивост” на украинския народ в Бургас

В напреднал стадий  сме с отбелязването на 120 години дипломатически отношения между САЩ и България. През февруари посолството с гордост спонсорира „Месеца на Америка” в Кърджали, едномесечна програма от културни и академични дейности, отбелязващи нашите връзки между хората. През март се присъединихме към Министерството на външните работи и местната художничка д-р Петя Илиева в откриването на вълнуваща визуална изложба на трамвайна спирка в София, като част от инициативата Art4Diplomacy. (Ако все още не сте имали възможност да се отбиете до Черни връх до посолството, не пропускайте да посетите скоро!)

Турнето по повод 120-ата годишнина на посолството се разшири до всяко кътче на страната чрез посещения на училища и университети и пътуваща историческа изложба (можете да я намерите следващата в нашия Американски кът в Пловдив от 17 до 30 април). Следващата спирка от нашето едногодишно турне е Черноморското крайбрежие, където единствена по рода си реплика на скафандъра на Нийл Армстронг току-що беше изложена в Американския кът на Регионална библиотека „Пейо Яворов“; не пропускайте да го разгледате до 10 май! Също така не забравяйте да следите нашето продължаващо отбелязване на ключови исторически моменти в отношенията между САЩ и България като част от нашата кампания #120за120 във Facebook.

Пролетта е (най-вече!) във въздуха и посолството подкрепя редица публични събития и ангажименти през следващите седмици. Ето бърз преглед на това, което предстои:
 
Хибридна програма за Деня на Земята (18 април) – В чест на Деня на Земята American Spaces в България, Грузия и Украйна ще организират хибридна презентация относно „Въздействието на промените и колебанията на климата върху Черноморското крайбрежие“. Презентацията ще бъде водена от проф. д-р Преслав Пеев, ръководител на секция „Морска геология и археология“ в Института по океанология на БАН. Събитието започва в 15:00 часа местно време. Моля, присъединете се към нас и се регистрирайте тук.
Софийски фестивал на науката (13 май) – Посолството е гордо да подкрепи тазгодишния фестивал с вълнуваща виртуална презентация на д-р Стефани Н. Милам, заместник-учен по проекта JWST за планетарни науки в Центъра за космически полети Годард на НАСА. Сесията, озаглавена „Трансформиране на астрономията с нови инфрачервени очи: Космическият телескоп Джеймс Уеб“ ще подчертае някои от зашеметяващите нови открития, които вече са направени с телескопа Webb през първата му година на използване. Елате при нас в София Тех Парк на 13 май от 18:00 ч., докато изследваме Вселената, Галактиката и Слънчевата система сега в изцяло нова светлина!
Месец на Черноморската ангажираност (1-31 май) – През месец май нашият екип планира редица културни, търговски, образователни и дипломатически събития по цялото Черноморие. Това ще включва честване на „Дни на американската култура” в Бургас, съфинансирани от Община Бургас, от 30 до 31 май. Запазете датите и се присъединете към нас за изпълнена със забавления програма, която ще включва концерт на американска блуграс банда в Морската градина на 30 май, изложби на американски автомобили, храна и спиртни напитки от САЩ, както и прожекции на филми и литературни събития в нашия Американски кът . В знак на солидарност с Украйна, ние ще бъдем домакини на фотоизложби, представящи „Годината на устойчивостта“ на украинския народ, в нашите Американски кътове във Варна (1-10 май) и Бургас (8-18 май).
Блуграс в България (29 май – 2 юни) – Вълнуваме се да бъдем домакини на международно известната американска блуграс банда Barbaro за турне в четири града в края на май / началото на юни, като част от тяхното регионално турне на American Music Abroad. Можете да ни намерите в Хасково (29 май), Бургас (30 май), Варна (31 май) и Велико Търново (2 юни). Последвайте ни във Facebook за повече подробности за концерта през следващите седмици!
Това съобщиха за Кърджали бг вести от Американската легация в София.Главният редактор Георги Кулов е поканен да се включи.
Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини