Предстои 11-то издание на Февруари-Месец на Америка в Кърджали

    За 11 път в Кърджали ще се проведе Февруари – Месец на Америка, организиран от дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ и община Кърджали.

    За разлика от предходните издания, този път почти всички прояви ще са онлайн, за да не се нарушават мерките за предпазване от Ковид-19.

    Месецът на Америка ще стартира с предаване по общинско радио Кърджали, с което продължава поредицата „Легенди на американския джаз“. Този път ще бъдат представени майсторите на тромпета Уинстън Марсалис и Луис Армстронг, във връзка с годишнини от рождението им.

    Конкурсът за превод от английски на български език за ученици от 10, 11 и 12 клас ще се състои присъствено в партньорство с Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“, щом се възстанови присъственото обучение и станат възможни извънкласните форми. Както обикновено в езиковото състезание ще се включат деца от водещите училища в Кърджали – Езикова гимназия „Христо Ботев“, „П.Р.Славейков“ и „Отец Паисий“, както и от Средно училище „Васил Левски“ в Крумовград. Журито отново е оглавено от Анжела Родел, изпълнителен директор на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.

    Други събития, насочени към младата аудитория са:

    - куиз на тема „Американски президенти“

    - уебинар за образованието в САЩ в партньорство с Комисия „Фулбрайт“

    - видео игра за историята на НАТО, специално разработена за ученици от Асоциацията за гражданско развитие

    - виртуални изложби за живота на известния американски писател Джек Лондон , свързана с годишнина от рождението му, съвместно с Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ и на астронавта Джон Глен, първия американец, излязъл в орбита около Земята – съвместно с Астрономическа обсерватория „Славей Златев“.

    Още една проява ще бъде осъществена с Астрономическата обсерватория и Астрономически клуб „Вега“. Съвместно ще организираме посещение в детския музей „Музейко“ в София на ученици с добро представяне на олимпиади. Там те ще могат да видят реплика на костюма, с който американският астронавт Нийл Армстронг става първият човек стъпил на Луната. Експонатът е в България до 24 март по програма на музея „Смитсониън“.

    В рамките на Месеца на Америка ще бъде издаден и поредният брой на ученическия вестник „Приятели плюс“, подготвен от децата от школите по журналистика и фотография в Общински детски комплекс. Същата аудитория ще участва в уебинар „Журналистика по време на кризи“ с участието на журналисти от местни, национални и чужди медии.

    Дружество „Приятели на САЩ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини