Изчезват традиционните християнски и мюсюлмански имена в Кърджали, модни са тези от сериалите

Изчезват традиционните християнски и мюсюлмански имена в Кърджали , които родителите дават на новородените. Все повече деца се кръщават на герои от сериалите или популярни филми. Така например за миналата година при родени 1867 родени деца само 3 са с името Георги и 5 с името Иван. При мюсюлманите традиционно име като Ахмед носят само 8 дечица. Мехмедовците са 11.

Това съобщи за Кърджали бг вести началникът на отдел ГРАОН в община Кърджали Байрам Байрам. Той подчерта че при съставените в община Кърджали 1867 акта за раждане близо хиляда са на деца родени извън страната. Докато през 2012 г. мнозинството от т.нар.присъставени актове за раждане са на новородени в Турция, миналата година доминират тези от Западна Европа.Все повече млади семейства се установяват на Запад в търсене на препитание,подчерта Байрам Байрам. От данните с които разполага ГРАОН в Кърджали е видно,че в нашата болница са родени 825 деца, като част от тях са от общини извън Кърджали.Броят на ражданията в Кърджали се е увеличил с близо 200 в сравнение с 2012 г.

Търсенето на социална закрила на запад от жители на кв.”Боровец” е породило практика за сключване на граждански бракове. Изменя се тенденцията жените от квартала да не се женят в гражданското, за да ползват помощи от социалните в страната,твърдят специалисти. Байрам Байрам отказа да коментира тази тенденция, но посочи,че през 2012 г. са сключени 642 брака в града, а през миналата броят им нараснал на 850. Общо в общината сключените бракове през миналата година гонят хиляда.

Актовете за смърт в града са 907. В нашата болница са регистрирани 878 души,починали през м.г.,сред които и жители на други общини.

Байрам Байрам посочи,че през последните месеци работата на отдела му значително се е повишила.Екипът се справя добре и съм благодарен на всички служители,сподели той.

Георги Кулов

Байрам Байрам
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини