И в Бурса , както и в Кърджали денонощието има 24 часа

Реджеп Алтепе

3000 коли слизат от конвейрите на автомобилните заводи в Бурса за едно денонощие. Прогимназиален учител заработва за един ден 70 лева. Половин километър магистрални улици никнат в града за това време. И в Бурса, както и в Кърджали денонощието е двадесет и четири часа.

Общото между двата града е, че имат богато културно наследство и то датира отпреди 8 500 години. Възникнали са в новокаменната епоха от, която са останали много артефакти. От каменната ера до сега съдбите им сериозно се разминават. Бурса става първата столица на Османската империя, докато Кърджали достига само до епископски център.

Днес разликата е още по очевидна. Бурса е вторият по значимост индустриален център на Турция след Истанбул. Населението непрекъснато расте и достига близо 3 млн.души. Тя има 25 индустриални зони.В тях са заводи гиганти на Рено и Фиат. Само за последните четири години броят на големите чуждестранни инвеститори се е увеличил от 300 на 800. В Бурса безработица няма. Напротив има глад за квалифицирана работна ръка. Ежедневно се търсят по 2500 специалисти.

В Кърджали населението намалява и това влияе на дребния и среден бинес. Хората бягат заради липсата на поминък. За разлика от други градове на страната тук има инвестиции, дори чуждестранни, но те не са достатъчни. Работи се по създаването на индустриална зона, но тя е в проект. Заплащането е ниско и не е в състояние да задържи младите хора.

Като един от факторите за възхода на съвременна Бурса сочат кмета Реджеп Алтепе. Той приключва петгодишен мандат . Само след половин година неговите съграждани ще излязат да гласуват. Прогнозата е,че той ще получи 60 % от гласовете. Алтепе работи със замах. Това сочи статистиката.В града за 22 г. са изградени 22 км общинска ж.п.линия, докато за неговия мандат километрите са 26. За 20 години преди него са реставрирани 8 паметника на културата, а за последните 4,5 години 151. Спортните бази за същите периоди са нарастнали от 20 на 102. Пътищата от 169 км. за 20 години достигат до 450 км.за мандата. Обещетенията платени на гражданите за отчуждавнане на имоти при строителство за 4,5 г. са 250 млн.долара.

Сравнението с Кърджали е немислимо,въпреки амбициозните проекти на кмета Хасан Азис. Граденото в Кърджали досега като Пазара,Водното огледало,парк “Арпезос-Север” също е немислимо,но за българските общини,страдащи от икономическа рецесия.

Една от причините са мащабите на двата града и произтичащите от това техни бюджети.Алтепе разполага с 1,5 млрд.долара,а Хасан Азис с 39 млн.лева годишно.

И двамата градоначалници се опитват да развиват социална политика, но отново губим съревнованието с Бурса. Градът разполага с 8 общински фирми, които се грижат от траспорта и строителството до производството на хляб. Всички услуги се предоставят на преференциални цени. Кредото на Алтепе е “грижа за всеки жител на Бурса от раждането до смъртта му”.

Грижата започва от детството. За децата се прави всичко. Общинските детски градини са безплатни. Над 200 училища се ремонтират ежегодно от общината,въпреки ,че са държавни. Има центрове за кръжоци,както при нас в годините на т.нар.развит социализъм. Най много обаче се насърчава спорта. В града има 142 спортни бази,в които спортуват безплатно 48 000 деца. По този показател Бурса изпреварва Истанбул.

Кметът получи награда от представители на аматьорските клубове при откриването на поредната спортна база в града в присъствието на български журналисти.Връчиха му я за развитието на масовия спорт.

 Той обаче мисли и за професионалистите.Осигурил е 250 милиона лири за нов стадион на местния гранд "Бурса спор". Стадионът ще се казва "Крокодил арена" и е завършен на 70%.

Мисли се и за възрастните които търсят втори шанс.Общината финансира 76 квалификационни програми за 8000 души годишно.Те учат различни занаяти,традиции,изкуство.Основно това става в конгресният център “Меринос”.Има още 12 обучителни центъра.Специални автобуси ходят по селата.В тях местните жени се обучават да работят с компютър.

Много се прави за бедните.Има социални домове за бездомници или за самотни стари хора.В специални бази се настаняват жени пострадали от домашно насилие.Дори за мъже пострадали от жените се дава убежище.

Семейството е издигнато в култ.Общината е изградила или реставрирала 27 общински бази-ресторанти, кафенета, сараи.Цените в тях са символични.Целта е всяко семейство да има достъп до тях и да ги посещава.

Ако се разболеете и се нуждаете от болногледачка ,веднага може да си я осигурите.Това става с обаждане на общински телефон.Разходите по грижите се поемат от общината.

Общината мисли и за тези които си отиват от този свят.Общинска фирма погребва безплатно покойниците,осигурявайки целия ритуал и безплатен транспорт до гробищата.

Акцентът в дейността на общинските фирми се поставя и върху транспорта.Бурсенци се гордеят,че вече произвеждат собствен модел супермодерни трамваи. Те са проектирани от изселник от България. Произвеждат се от фирма “Дормазлар” с президент Хюсеин Дормаз с корени от Ардино.Алтепе лобира трамвайните мотриси да се купуват и от други общини в Турция и да се изнасят в чужбина.

Благодарение на кмета метрото е достигнало до всички точки на Бурса. Обновява се кабинковия лифт до известния зимен курорт над града Улу даг.

Общината има фирма за морски таксита свързващи Бурса с Истанбул. Те вземат растоянието за час и половина. Тия дни бе открита и фирма за превоз с хеликоптери. Тя се нарича Хели такси и вози бурсенци до сто точки в Истанбул. В момента се учредява общинска компания “Бурса еър”,която сега купува своите самолети. Първите полети ще бъдат до Пловдив.

Фериботната връзка с Истанбул през Гебзе и Ялова също е общинска. Всеки пътник се вози безплатно.Плаща се само за превозните средства-автобуси,камиони,автомобили.

В градския транспорт ученици и пенсионери пътуват с намаление.За журналистите картите са безплатни.

Много се работи в сферата на културата.Конгреснияат център “Меринос” е един от най-големите в света. Тук има няколко музея-на електричеството, на текстила,на коприната. Има и оперна зала. Огромно хале приютява търговските изложения. Тук репитират оркестри за традиционна турска музика.

Паметниците от миналото се възстановяват в автентичния им вид. Някои от тях придобиват нови функции като стар хамам,който сега е културен център за концерти.

Мисли се и за науката.Строи се научен център в който ще работят 240 научни работници.Те няма само да развиват научна дейност,но и ще просвещават подрастващите жители на Бурса.Пак безплатно.

Община Бурса има специален бюджет с който помага на побратимени общини от Балканите.Има проекти в Косово,Македония,България.Дори в Пакистан са получили помощ от Реджеп Алтепе.

Кметът Алтепе е голям приятел на Хасан Азис. По негова инициатива се побратимяват бурсенската община Осман гаази, на която той бе кмет един мандат и нашата община Кърджали. Съревнованието между двамата градоначалници е видимо.Хасан Азис черпи опит с пълни шепи. Някои смятат проектите му за грандомански, но просто не са ходили при Алтепе. Има и сериозно различие между двамата. Хасан Азис набява парите за своите проекти от еврофондовете в голяма конкуренция на други български общини. Реджеп Алтепе се бори за държавна субсидия. Бурса получава обратно 5% от данъците, които гражданите й внасят в републиканския бюджет. Градоначалникът е договорил те да се увеличат на 6%.

И в Бурса както в Кърджали денонощието е двадесет и четири часа.

Георги Кулов

Пред сградата на общината са експонирани новите кабинки за лифта на фона на портрета на кмета
Алтепе получава награда за развитие на масовия спорт
Музей на коприната в конгресния център
Музикантка от състав за фолклор
Нов басейн за децата
Оперния театър
В градския музей
Калето
Макет на "Крокодил арена"
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини