Побратимяват се дружества за култура от Кърджали и Бурса

Музеки Ахмед и Саваш Сефа

Дружеството за румелийска култура в Бурса и Сдружението за турска култура и изкуство в Кърджали се побратимяват. Двамата председатели – бизнесменът от Турция Саваш Сефа и Мюзеки Ахмед, който е и секретар на читалище „Юмер Лютви”, споделиха за връзките между двете организации.

Дружеството в Бурса обединява интересите и нуждите от културна дейност на хора, чиито корени са от различни краища на Балканите, в това число и от България. Родът на Саваш Сефа е от Македония. Офисът на дружеството и обзавеждането му са направени със средства от фирмата му. Атмосферата и условията в помещенията са перфектни.

Тук се събират деца, младежи и възрастни хора да разучават и изпълняват музика, песни и танци. Особено голям е интересът сред най-малките. Часовете по танци събират повече от 200 деца. Дружеството има и договор с две училища, за които осигурява преподаватели по фолклорни танци. Многобройна е и женската секция. Показват наученото пред публика на различни празници и фестивали. Членуват в различни организации и федерации, обединяващи дружества със сходна дейност.

Побратимяването между дружествата от Бурса и Кърджали цели сближаване, обмяна на опит и развитие на приятелството между членовете им и хората от двете страни.  

Нов живот

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини