Районният мюфтия Бейхан Мехмед: Честита Нова година по хиджра!

Преселението – Хиджра  през 622г. От Мекка в Медина,с  предложението на втория Халиф  Омер  се приема, като начало в ислямския календар, които почва с месец Мухаррем.

Мюсюлманите по целия свят ще  отбележим   Новата година по хиджра ( 1 мухаррем / 4 ноември).

Защо Пратеникът Мухаммед (с.а.с) и неговите сподвижници  (Мюсюлманите живели по времето на Мухаммед, видяли и слушали лекция от него) изоставяйки дома на Аллах ( Кабе)  се преселиха   в Медина?

Мухаммед беше удостоен с  Пророчеството през 611г. когато той беше на 40г. Възраст.

Призивът му основно беше фокосиран  върху  “Тевхид – Единобожието”.  Повеляваше пратеника Мухаммед   Кажете “Ла илахе иллаллах “ – Аллах е един за да се спасите и да влезете в Дженнета ( Рая).

През  първите 7 години, повярвалите мюсюлмани бяха  40 души.

Заедно с това, авторитетните личностти на Мекка  бяха идолопоклонници, които изтезаваха и угнетяваха  най-вече беззащитните и бедните хора приели исляма. Преди Хиджра  блокирали мюсюлманите и обявили че няма да се женят с близките на Мухаммед (с.а.с.), няма да търгуват с тях, няма да разговарят с тях...докато не им предадат Мухаммед (с.а.с).

Това бяха едни от най- трудните години за мюсюлманите...

Иделопоклонниците,  изтезаваха   мюсюлманите, единствено   заради  Тевхид- Единобожието, в което те вярваха...

Аллах позволи на Мюсюлманите да направят преселение в Медина, където пратеника Мухаммед (с.а.с) беше изпратил първия  преподавател  Мусаб бин Умейр.

Мюсюлманите оставяха своите имущества, къщи и роднини единствено с желанието да  практикуват Исляма в земи където няма да бъдат угнетени...

За съжаление и и в България, по време на Комунизма са били забранени религиозните и човешките права. Надявам се и се моля никога и никъде да не бъдат забранени религиозните и човешките права на хората...

Пратеникът Мухаммед (с.а.с) беше посрещнат с пранична програма, в която всички вярващи  активно се включиха с прочитането на  религиозната  песен  “ Талеал Бедру алейна – Луната се извиси над нас” ....

С преселението на Пратеника в  Йесриб ( Разрушения град) името му се промени в Медина-и Муневвера ( Града на цивилизацията и града на пратеника ).

Пратеникът Мухаммед, които призова 13 г. в Мекка към Единобожие и спазването на  религиозните  принципи  , след преселението призова  в Медина  до смърта си  (10г.), където беше погребан..

Ислямската общност обича Мухаммед повече от своето битие и всеки ден 5 пъти на ден по време на призива за молитва – Езан,  казва “ О Мухаммед ние вярваме, че ти си последния пратеник на Аллах” – изпратен милост за световете...

В  Прощалната си проповед, където от все сърце го слушаха  124.000 сподвижници,подчерта най- важните принципи на исляма.

Едната от тях е свързана с правата на хората, където Пратеника изтъкна следното:

На всеки човек: Живота, честа, религията, кръвта и  имуществото е недосегаем!

Честита нова  надеждна, щастлива и успешна  1435г.

С най- искрени и сърдечни пожелания

Бейхан Мехмед

Районен Мюфтия на гр. Кърджали

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини