Бойко Синапов: Животновъдството в България без перспектива

Бойко Синапов, председател на Съюза на животновъдите в България, в интервю за програма „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: От сектора на животновъдите обявиха, че дават срок на управляващите до 29 октомври и ако след това няма промяна по отношение на поетите ангажименти към бранша, ще излязат на национален протест. Г-н Синапов, защо, какви са аргументите ви?
Бойко Синапов: На последния Съвет по животновъдство, който беше преди един месец ние се уточнихме заради идващата зима, настъпващите трудности в отрасъла „Животновъдство”, ние поискахме да изтеглим субсидиите – да ни бъдат изплатени по-рано. Представителите на министъра на земеделието, на Разплащателна агенция ни заявиха „Не можем да ви изплатим всички субсидии по-рано, но 70% от тези субсидии ще ви ги изплатим този месец”. До 20-то число ни обещаха, че ще бъдат изплатени. В един момент по сметките на животновъдите се преведоха някъде около 40% от субсидиите, а голяма част от колегите все още не са получили даже и тези 40%. Обяснението е, че все още вървят проверките и така нататък. Това не е наша вина, че проверките са закъснели. Това беше най-важното, което засили напрежението в целия животновъден сектор. Ние като браншови техни представители, на животновъдите, сме длъжни да реагираме и да защитим интересите си. Друго много важно нещо, за което ние пледираме и отдавна искаме да помагаме, да сме полезни, е новият бюджет за 2014. Къде сме ние? Къде са българските животновъди? Отново ли така ще агонизираме догодина по това време? Още по-фрапиращо и много важно за целия ни сектор „Земеделие” и ако щете и за цялата икономика в страната - новият програмен период 2014-2020. Също не знаем какво са заложили нашите управляващи. Дали въобще нещо са заложили или отново сме се съгласили на това, което ни е предложила Европа. Тези фрапиращи факти водят до такава криза във всички сектори на държава. Не само при нас в животновъдството - виждате какво е положението в цялата страна.
Водещ: Имаше идея за Съвет в животновъдството. Работи ли този съвет?
Бойко Синапов: Вижте, този Съвет по животновъдство –е една нормална идея във всяка една нормална държава. Да, в предишното Министерство на земеделие е имало Съвет по животновъдство и сега, господин Греков реши, че трябва да направим. Но все още де факто не е издадена тази заповед. Не знаем кои са в съвета и т.н. Аз се учудвам, как искаме тези неща да бъдат решени, когато този съвет не работи? Ако този съвет беше тръгнал да работи в нормално време, може би тези проблеми нямаше да ги има.
Водещ: Т.е. на този етап вие нямате никакъв диалог с Министерството на земеделието по всички тези теми, които изброихте - не само за субсидиите? Така ли да разбираме?
Бойко Синапов: Абсолютно, абсолютно нямаме никакъв диалог и пълно затъмнение. Това дразни българския фермер. Ние не знаем догодина какво се случва с нас. Как, дали ще го има този бизнес? Какво България е искала приоритетно за животновъдството в новия програмен период или за цялото ни земеделие, ако щете - това се държи в пълно затъмнение. А ние не можем, при нас бизнесът е дългосрочен. Ние трябва да си правим сметка от сега да гледаме напред. Ние не можем да караме ден за ден. Ние за това този път сме категорични и за това тръгваме към тези мерки. Категорични сме, че по този начин ние не можем повече да агонизираме. Това е агония за българския животновъд.
Водещ: До този момент, въпреки обявеното ви намерение за протестни действия на 29 октомври, нямате покана за разговори?
Бойко Синапов: За голямо съжаление, да. Наистина нямаме дотук - след като обявихме, досега никой не ни е търсил, за да седнем и да търсим варианти.
Водещ: Как предвиждате да проведете протестните действия?
Бойко Синапов: Продължаваме с организацията, ние имаме време. Така че да, ще имаме организация. Предвижда се да се блокира магистрала „Тракия”, това е.
Водещ: Еднократно или последователни дни?
Бойко Синапов: Не, не мога да кажа еднократно, защото нашите управляващи не се стряскат лесно. Нали виждате, какво се случва в държавата. Те са доста големи куражлии, но когато обществото се събуди, аз не знам този кураж откъде тогава ще им се увеличи, защото трябва да им се увеличи много.
Водещ: Давате си сметка, че няма да бъдат кратки и лесни протестните действия, но сте готови за тях?
Бойко Синапов: Категорично.
Водещ: На крачка от зимата, когато имате най-много работа за изхранване на животните през зимния сезон?
Бойко Синапов: Вижте, ние се опитахме като нормални хора да им обясним, че с тези пари, които ни отпускат в момента, ние не можем да рискуваме да влезем в зимата. Не можем, категорично не можем - 18 лева на глава добитък за изхранване. Вижте, те седнаха и се разбраха със зърнопроизводителите - три месеца отсрочка, по-късно ще им платят, и им дадоха 60 милиона отгоре. Ако и ние знаем, че ще вземем повече пари, и ние бихме изчакали, но с нас никой не води диалог. Но в момента това, което го направиха, е смешно. Смешно е.
Водещ: Господин Синапов, оставате ли с усещането, че определени браншове в сферата на земеделието се толерират за сметка на други?
Бойко Синапов: Ами, да. При тази ситуация, която се е създала в момента, животновъдите отново се опитват да ни погребат, а другите колеги… не им завиждам - цялото земеделие трябва да върви и да се развива, но не може когато един подотрасъл потъва, други да ги стимулират. Недопустимо е просто. Няма да вървят така нещата.
Водещ: Неведнъж и с вас сме коментирали необходимостта от изравняване на европейските субсидии за българското земеделие с тези на останалите от европейския свят, но сега, струва ми се, на фона на това, за което говорим, сякаш този диалог отива на заден план?
Бойко Синапов: Ние много отдавна сме внасяли предложения и сме искали и от старото управление, и сега от новото управление на Министерство на земеделието този въпрос да се реши. Няма логика, аз не мога да разбера как ние да получаваме едни трохи, а хората получават нормални субсидии. Или да намалят на другите, или да ги изравнят и нашите, да ги вдигнат, защото ние по този начин не можем да бъдем конкурентноспособни на общия европейски пазар. Повтарям го точно и ясно, да го разберат – не го разбират. Разбирате ли, просто няма кой да ни чуе, не ни чува никой. Това е недопустимо. Ние, каквато и продукция да произвеждаме, не можем да бъдем конкурентноспособни на общия пазар. Затова за нашата продукция в момента е пълен блокаж на всички пазари. Нашата продукция в момента си е по фермите. Шилета, агнета, всичко - ние нищо не сме продали тази година. Пазарите са блокирани навсякъде, защото във всички нормални европейски държави, когато получава един фермер по-голяма субсидия, то и продуктът се предлага по-евтино. Ние с нашите агнета тази година - всички си останаха при нас, по фермите. Защо? Защото ние не можем да продаваме по-евтино от колегите.
Водещ: Очевидно, че остава отворен финалът на този разговор. Очакваме реакция от страна на Министерство на земеделието по проблемите, които поставяте. А иначе, ако няма такава - 29 октомври е датата, на която организирате протестни действия. Начална дата, ако правилно ви разбрах?
Бойко Синапов: Да, точно така.
Водещ: А крайна дата за сега не е фиксирана?
Бойко Синапов: Абсолютно да, да. Пожелавам им да си свършат работата управляващите. Наистина ние искаме да си гледаме работата по фермите, ние просто сме в безизходица. Така или иначе, това нещо трябва да се прекрати. Тази агония ние ще направим всичко възможно да се прекрати.
Росица АНГЕЛОВА

Източник: фокус

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини