Отгледаха месо на 399 км над Земята

Лабораторно отгледано месо бе успешно култивирано в космоса за пръв път.

Израелският технологичен стартъп Aleph Farms отгледа месо на Международната космическа станция, на 399 км над Земята.

Говеждите клетки били добити на Земята и отнесени в космоса, където от тях се развила мускулна тъкан с помощта на 3D биопринтер. Методът имитира естествения процес на регенерация на мускулна тъкан в тялото на животните.

Експериментът се състоял на 26 септември в руската част на станцията и включвал създаването на мускулна тъкан в 3D биопринтер в контролирани условия на микрогравитация. В бъдеще техниката може да се използва за осигуряване на месо за хората, обитаващи космическата станция.

Развитието е още една крачка напред за зараждащата се индустрия, стремяща се да предложи на хората истинско месо, без да въздейства на околната среда и без проблема с хуманното отношение, характерен за индустриалното производство на месо.

През декември Aleph Farms обявиха че са произвели прототипен стек, отгледан в лабораторни условия от клетки, но признаха, че вкусът му се нуждае от подобрение.

Скорошни научни изследвания стигнаха до извода, че значителното намаляване на консумацията на месо е жизненоважно, с цел редуциране на емисиите на парникови газове и избягване на климатичните промени.

Едно от тях твръди, че отказът от месо и млечни продукти е най-добрият начин за намаляване на екологичния отпечатък на хората върху планетата.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини