Бойко Синапов отива на среща с еврокомисаря по земеделието в Брюксел

България ще трябва да направи нова оценка за въздейстеие върху околната среда по мерките, заложени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. В него всяка държава трябва да посочи приоритетите, които ще развива в сектора.

Той трябва да бъде одобрен от Брюксел, за да може страната ни да получи средствата по следващата Обща селскостопанска политика. Вероятно критиките всъщност не са насочени към инвестиционните мерки, а са свързани основно с екооценката на стратегическия план.

Преди две години Брюксел си постави за цел да реформира своите земеделски практики, за да успее да постигне ангажимента за нулеви нетни емисии до 2050 г. Сега обаче руската инвазия в Украйна доведе до спад в износа на зърно и торове от тези държави и предизвика опасения за недостиг.

Представители на земеделския бранш от България ще се срещнат на 9 юни в Брюксел с комисаря по земеделие в Европейската комисия Януш Войчеховски. Сред поканените е и председателят на Сдружение "Обединени български животновъди“ Бойко Синапов. На срещата ще бъдат обсъждани всички наболели проблемите в българското земеделие.

Бойко Синапов и други представители на българските животновъди са били на среща в Европейската комисия в Брюксел преди Великден. Тогава са приети от секретаря на еврокомисаря по земеделие. На въпроса защо субсидиите за България и за другите страни са различни, е отговорено, че просто управляващите в България не са поискали до момента по високи субсидии.

Предвид случващото се, Синапов предвижда през есента да има спад в селскостопанското производство в България, спад на брутния доход на земеделските стопанства, влошаване на търговския баланс и ясно увеличение на хората с несигурна храна.

За европейските фермери картината става още по-тревожна след като всички те намират сходства помежду си и категорично доказват спад, което е и в противоречие с тенденциите, че търсенето ще се увеличава.

Същевременно Бойко Синапов заяви че не може да коментира аргументите за негативното влияние в икономически и социален аспект на Зелената сделка и стратегията от „Фермата до трапезата“ върху земеделието в ЕС през годината, които доказаха редица реномирани институти, понеже до земеделците в България не достига никаква информация. Няма диалог между нас и управляващите, казва Синапов:

"След поскъпването на фуражите, скока на цените на горивата и инфлацията кризата в земеделския бранш след Нова година е голяма. В тази тежка ситуация в България не се вземат никакви мерки в подкрепа на земеделието. Ще поставим пред еврокомисаря въпроса - защо всички страни като равноправни членове на Европейския съюз не бягаме по една равна писта. Кога нашите субсидии ще бъдат изравнени със субсидиите на другите страни."

От друга страна ако бъде приет публикуваният от Министерството на земеделието законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗИД на ЗСПЗЗ) има и риск да бъдат възобновени масовите злоупотреби с фалшиви договори за отдаване под наем и аренда.

Ангел Шенков

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини