Посланикът в Бразилия се връща заради случая ”Боевски”

Посланикът на България в Бразилия Чавдар Николов се завръща в България за разяснения по случая с освобождаването на олимпийския шампион Гълъбин Боевски, осъден за трафик на наркотици.

Това съобщи по bTV говорителят на Министерството на външните работи Ивайло Кашканов.

От МВнР заявиха, че от март досега не е постъпвала информация по случая от дипломатическата мисия в Бразилия.

Разбра се, че Боевски е свободен от 13 март, но никой от властиимащите в София не е разбрал за това.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че случаят "Боевски", който скандализира цялото общество, се дължи на некомпетентност. Тя не подозира зад освобождаването на Боевски да стои сделка.

Умисъл не вярвам да има, но в случая с Гълъбин Боевски говорим или за некомпетентност, или за едно безхаберие, каза пред Нова телевизия Златанова.

Говорителят на МВнР ще бъде извикан да даде отчет за това, посочи вицепремиерът. Служебният премиер и външен министър Марин Райков явно също не е бил уведомен, добави тя.

Не подозирам сделка, но не разполагам с такава информация. За това, че не е помилван, а осъден, Златанова каза, че според Бразилия Боевски е осъден за наркотрафик с присъда, която е потвърдена поне от две инстанции.

Освобождаването на Боевски идва след прилагане на "специфична бразилска процедура по техния закон и това е правомощие на министъра на правосъдието на страната", обясни Златанова.

Боевски вече каза, че се е върнал в България, след като преди повече от половин година е получил декрет за т. нар. „експулсао”.

Става дума за експулсиране, такова решение се взема за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици в тяхната страна, каза по БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.

Решението е експулсирането да стане след изтърпяване на наказанието лишаване от свобода. В конкретния случай е станало при положение, че не е изтърпян целият срок на наказанието лишаване от свобода, добави той.

"Дали трябва да има българско разследване е правомощие на прокуратурата и МВР. Трябва да се реши казусът трябва ли да има българско разследване", каза Златанова.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини