Отчаяние сред фермерите в региона: 400 жалби и 200 заклани крави за седмица

Отчаяние витае сред фермерите в региона за съдбата на стопанствата им. Резултатът е 400 жалби до Министерството на земеделието и 200 заклани крави за последните четири дни. Животновъдите се надяваха на среща със зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, но той не дойде в Кърджали, поради неотложни ангажименти . Преди дни Димитров е разговарял с представители на стачния комитет на животновъдите в столицата в продължение на 4 часа. В резултат цялата дирекция”Животновъдство” на ведомството е вдигната на крак за да оправя батака от бумащина, който буквално задушава дребните производители.

Проблемите на животновъдите бяха поставени и вчера пред д-р Златка Възелова, шеф на дирекция в земеделското ведомство. Животновъдите настояват да се отмени изискването за документно удостоверяване на произхода на тяхното мляко и да се провери защо мандрите не изкупуват продукцията им.

  Възелова обеща светкавични проверки с шефа на БАХБ в Кърджали д-р Георги Грозев, за да се извади на  светло бизнеса на мандрите. Фермерите получиха уверението, че тези които имат подадени документи за субсидиите, дори и с грешки,ще бъдат подпомогнати,а грешките оправени служебно. На тези които нямат подадени в срок документи, не може да се помогне.

Същността на  дебата между министерски чиновници и фермери е по скоро от компетенцията на Брюксел , стана ясно вчера. Животновъдите в Румъния и Унгария получават по 900 лева субсидия, а нашите по 250 лв. Дъмпинга на мляко у нас е неизбежен.Фалитът на дребните ни фермери-също.

  Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини