Кметът на Момчилград: Да насърчаваме реалните земеделски производители

Хора, които реално отглеждат животни или обработват земи, да бъдат с предимство при предоставянето на земи от Общинския поземлен фонд за кандидатстване по Европейски програми. Това предложи градоначалникът Акиф Акиф пред кметове на населени места на традиционна кметска среща в Момчилград.

През последните години земеделието се намира в застой не само в нашия регион, но и в цялата страна. Несъмнено това оказва негативно влияние на икономиката на страната, особено по време на криза. Тази сфера има нужда от съживяване и ясно конкретизирани реформи, които не само да насърчават земеделските производители, но и да осигурят икономически растеж. Идеята на община Момчилград е даде толеранс и предимство на истински животновъди и производители на селскостопански продукти, обясни кметът Акиф.

Той приветства предложението на Националното сдружение на общините/НСРОБ/ за разглеждане на въвеждането на данък върху земеделската земя.

Сериозен проблем е раздробеността на земеделската земя, особено в нашия регион и има нужда от незабавна комасация. Трябва да се обясни на разбираем за земеделците език ползата от комасация, че ще се отрази положително на пазара на земеделска земя, обясни Акиф Акиф. 

Кметът на Момчилград посочи публично-частното партньорство като успешно приложен модел при реализиране на проекти и добави, че общините и бизнесът трябва да си партнират в сферата на земеделието.

Както е известно, сред основните приоритети на общината за следващите години са откриване на фабрика за консервиране на плодове и зеленчуци и предприятие за преработка на месо, които биха насърчили овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството

Същевременно община Момчилград направи първи стъпки за насърчаване на местните земеделски производители, осигурявайки селскостопанска техника за изораване на тютюневи ниви край общинския център. Местната власт ще търси взаимодействие с държавните институции за насърчаване на заетостта в земеделието чрез европрограми. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини