Елмалъ баба – едно от най-тачените места

Текето на Елмалъ баба се намира непосредствено до момчилградското село Биволяне в Източните Родопи, област Кърджали. Текето на Елмалъ баба е едно от най-тачените от българските алевии в страната. Елмалъ баба теке край Биволяне дава началото на есенните маета и на практика няма аналог в България .
В Елмалъ баба теке има не един, а седем гроба. Текето е разделено на две - мъжко и женско. Мъжкото е наречено на самия светия Елмалъ баба и в него има 6 безименни гроба. Женското е на Фатима - дъщерята на пророка Мохамед и съпруга на Хазрети Али - най-големият светия на алевиите.
Текето на Елмалъ баба съществува от векове. Изследователката Екатерина Венедикова намира тук надпис от 17 век. Предполага, че е на сина на Елмалъ баба. Според откритите надгробни надписи тук е имало бекташийска обител. В нея са живели много дервиши. До текето е имало изградено медресе (училище), което е съществувало до 1935 г.
Приблизителните размери на мъжкото теке са дължина 10,90 и широчина 5,50 м. Вътре има две ниши. Едната е за съхраняване на свещи, а другата за събиране на пари. В средата на тавана се намира осемелементен дървен купол, боядисан с жълта боя. Шестте гроба са разположени успоредно, като надгробните камъни при главите им са на югозапад. Върху тях са издигнати могили, направени от дъски и покрити със зелено сукно. Гробовете са дълги около три метра. Текето е застлано с ръчнотъкани черги. Стените са украсени с гоблени. Има и портрети на Хазрети Али, Хаджи Вели Бекташ и дванадесетте шиитски имама.
Гробът на Фатима е обикновен дървен ковчег, покрит със зелено платно. Тук има има щампа изобразяваща "ръката" й с око в средата на дланта. Вярва се че тук са погребани дясната ръка и окото на съпругата на Хазрети Али. Тюрбето на Фатима се посещава предимно от жени. На празника има обичай болни и бездетни да спят през нощта при тюрбето с надежда за помощ от светицата.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини