Хората на истината- във фокуса на вниманието на българските изследователи

Текето на Елмалъ баба при Биволяне

Алевитите, наричани още хората на истината са във фокуса на вниманието на съвременните изследователи в България. Една от причините е рестрективната политика на днешна Турция към тях, а другата войната срещу алевизма  в лицето на Башар Асад,водена от Запада.

В България алевитската общност наброява около 150 000 души,но според официални данни те са около 90 000.В Кърджалийско алевититите са около 10 000.

Алевитите са клон в исляма близък до шиизма, заради това,че се смятат за последователи на зетя на пророка Мохамед-Хазрети Али. В алевизма има много направления.В България са известни две-бобаи и бекташи. За митична прародина на алевитите в страната и Източните Родопи се смята областта Хорасан в Мала Азия.

Тези дни излезе от печат фундаментално двутомно изследване върху философията на алевизма, чийто автор е проф.Орлин Загоров. Той изследва възникването на алевизма и сочи обединяващите връзки между бекташи и бобаи. Една от тях е вярата в скрития дванадесети имам Махди,кото ще се появи като месия за да въдвори ред и справедливост.Мнозина свързват тази вяра с текето на Елмалъ баба при село Биволяне,Момчилградско.Тук за сега е единственото място,което се сочи като гроб на Фатима,любимата дъщеря на Пророка Мохамед.От нейното потекло се очаква да бъде и Махди.

  Проф.Загоров подчертава, че според  алевизма  любовта към Бога,се слива с любовта към Човека. Човекът е видима реалност на божественото. Поради това знаещият, мъдрият ,просветленият  е „божествено същество”. Любовта според алевитите е себепознание. Тя е начин за проникване в същността на нещата,а от тук и в божествената същност.

Прочутия алевитски поет   Фузули пише през ХVІ в.:

  В Любов се ражда всичко на Земята.

Вселената в Любов се изявява.

И в нейните пространства необятни

С Любов Човекът с нея се сродява!

Според алевитите любовта е принцип на човешките взаимоотношения и висша духовна потребност.Алевитската духовност се характеризира с устойчиви добродетели и критерии,които превръщат „Съвършения човек”в универсален образ за подражание,отбелязва още проф.Загоров.

Може определено да се каже,че наред с  изследването  на Невена Граматикова „Неортодоксалният ислям в българските земи-минало и настояще”,това е най-значимия труд за алевизма,издаван в България.Приносът му е,че той търси мястото на алевитското познание в световната философска съкровищница.

Георги Кулов 

Гробът на Фатима
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини