Почетоха Елмалъ баба край Биволяне

Гробът на Фатима

Над 4000 души   се събраха на мае да почетат  алевитския светец Елмалъ баба за край село Биволяне ,Момчилградско.Сред тях бяха  народните представители  от ДПС– Рамадан Аталай, Неджми Али и Юнал Тасим.Тази година сред гостите не бе лидерът на Движението Ахмед Доган.Ще припомним,че той бе на откриването на напълно реконструирания комплекс миналата година.

На святото място за алевитската общност място бяха още зам.-генералният консул на Турция в Пловдив  Имрен Чамлъклъ, бизнесменът Фуат Гювен,чийто баща дари средства за обновяване на обителта, кметовете на Момчилград и Кирково – Акиф Акиф и Сали Рамадан, зам.-кметът на Кърджали Юсеин Ахмед, лидерът на МДПС Джейхан Ибрямов и др.

По традиция алианите се събират на това място в началото на есента.Смята се,че тук е единствения гроб,в кото са положени останки от дъщерята на Мохамед-Фатима.Преданието сочи,че в Биволяне са положени ръката и окото й.

Над 30 животни бяха дарени и принесени в жертва на светеца. На присъстващите се раздаде курбан и пилаф. Състоя се и традиционния търг на месо, парите, от който остават в религиозната общност и ще се използват за поддръжка на теккето и за закупуването на жертвени животни за курбана през следващата година.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини