Гости от страната и чужбина се събират на събор в Елмалъ баба

С голям събор в село Биволяне на 6 септември/събота/ започват традиционните есенни маета в община Момчилград. За поредна година фестивала ще уважат стотици гости от страната и различни краища на света ще уважат. Той се провежда в религиозния комплекс „Елмалъ баба текке“ и е най-големият в района.

Комплексът се състои от тюрбе, джамия, обреден дом и прилежащи сгради. Изграден е през втората половина на 14 век и винаги е бил религиозен и културен център на алианската общност. Тюрбето няма аналог в България – в него са разположени 7 безименни гроба. В едната част са погребани шестима мюсюлмански светци, а в другата е гробът на много почитаната майка Фатима.

Ръководството на община Момчилград отново ще уважи всички есенни маета, които са общо 11 на брой – в селата Биволяне, Долна Чобанка, Гургулица, Равен, Татул, Вряло и Девинци.

По време на маетата се извършват различни ритуали, благодарствени молитви, приготвя се курбан, организират се музикални програми и благотворителни акции. След приключване на търга за месо се обявява датата на следващото мае. Традицията датира от векове.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини