“Юмер Лютви”чества двадесет години от възкръсването си, готви турне

Мюзеки Ахмед с отличията на читалището

Двадесет години от възраждането си навършва на 25 юни читалище “Юмер Лютви” в Кърджали. Духовното средище е възродено през 1993 г. от група ентусиасти. Сред тях са писателят Мюмюн Тахир, който става и първи председател,Сабри Алагьоз, театралът Нуредин Мехмед, Мюзеки Ахмед,писателят Дурхан Али и Емин Идриз,който е бил председател до 1960 г.когато е прекасната дейността на читалището.

Средището за турска култура и изкуство в Кърджали има богата история. Първоначално то възниква в началото на четиридесетте години на миналия век като читалище с името “Йълдъз”/Звезда/. През 1945 г. то е преименувано на “Юмер Лютви” в памет на загиналия на фронта за България кърджалиец. Самият той , преди да се включи в армията е бил член на “Йърдъз”

Днес председател на читалището е бизнесменът Сейхан Мехмед. Секретар и двигател от неговото създаване е Мюзеки Ахмед. Въпреки превратностите през годините на демократичен преход,той съумява да поддържа духа в кулртурното средище.Бил е уволняван , на трудовата борса,в немилост, но е работил за запазването на турската култура и изкуство.

За Кърджали бг вести Мюзеки Ахмед споделя, че основната цел на учредителите на читалището е да се съхранят традициите на населението в Източните Родопи в техния автентичен вид. Това ги прави ценени от турската общност, както в България, така и по света.Затова са създадени фолклорни групи, оркестър, библиотека. Лицето на читалището е ансамбъл “Кърджали”,който има над 60 участия в международни фестивали извън страната. Носител е на много отличия за автентичен фолклор.

Читалището е организатор на Балканския фестивал на турския фолклор. Проведени са 8 издания. Уникалното е, че ансамблите гостуват на всички седем общини в областта, а не играят само на кърджалийска сцена. До преди четири години освен от общините,фестивалът се подпомага финансово и от Министерството на културата. Държавните средства секват при министър Вежди Рашидов.

“Юмер Лютви” е съорганизатор на националния етнофестивал за 5 път. Той възниква като преглед на художествената самодейност в областта, но с помощта на кмета на Кърджали Хасан Азис става национален. Двата фестивала са включени в Националния календар на министерството на културата.

Читалището не пропуска участия в концерти за Националния празник Трети март, за пролетни и религиозни празници. Последните две години с Дружеството за турска култура и изкуство се отбелязва Деня на майчиния език ,както и чествания в Република Турция Ден на детето.

В момента в трите ансамбъла, разделени по възрастови групи играят над 100самодейци. Всяка вечер те репетират. Към читалището е и единствения оркестър за турски песни.

През 2003 г. когато се създава турския музикално-драматичен театър “Кадрие Лятифова “ в Кърджали много кадри на “Юмер Лютви” са привлечени на професионалната сцена. Други пък отиват да работят по общините и да предават натрупания опит.

Към читалището е основан и литературния клуб “Реджеб Кюпчю”. В него членуват 45 писатели и поети.Негов председател е писателят Дурхан Али. Организират се литературни четения, представят се книги. В продължение на пет години се провеждат Балкански писателски срещи. Съдейства Съюзът на българските писатели. Напоследък поради липсата на средства, форматът им е по -малък.

Библиотеката на читалището вече разполага с 10 000 тома. Министерството на културата е предоставило над 1100 заглавия. Дарител от Турция прави кампания и събира над 500 книги за библиотеката. Томовете са предимно световна класика. Сега половината от книгите в читалището са на турски.

По инициатива на секретаря Мюзеки Ахмед читалището развива и благотворителност. Кампаниите започват в началото на декември и завършват по коледа. Те са под наслов”Подай ръка”. Хората носят дрехи и лакомства.Раздават ги на социални домове и в квартал “Боровец”.

В момента в читалището работят шест щатни дейци. То се субсидира от държавата. За успехи читалищния секретар Мюзеки Ахмед е награждаван два пъти от Министерството на културата.

 

Предстои участие в град Зонгулдак в Турция на международен фестивал.Стяга се трупа от 35 души.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини