Висшият мюсюлмански съвет награждава кърджалийски журналист

Известният кърджалийски журналист и общественик Мюзеки Ахмед е награден от Висшия мюсюлмански съвет за цялостна дейност.Наградата ще му бъде връчена утре.

Излъчената от Висшия мюсюлмански съвет Комисия за присъждане на годишните награди „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ определи носителите наградата за 2022 г. Отличията за принос към развитието на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманската общност в страната, които носят името на първия главен мюфтия на България, ще бъдат присъдени на: 

1. Юсуф Хаджи Исмаил – бивш учител и имам, възпитаник на ДУ „Нювваб“ – гр. Шумен (1947-1951 г.). Служил е основно в с. Тодорово, общ. Исперих, обл. Разград. Юсуф Хаджи Исмаил е номиниран за наградата за приноса му към мюсюлманската общност чрез съхраняването на многовековните ни традиции и предаването на мюсюлманските ценности на новите поколения.

2. Доц. Михаил Иванов – общественик, научен работник и защитник на човешките права, бивш съветник на президента д-р Желю Желев. Той е номиниран за наградата заради дългогодишния му принос към институционалното развитие на Мюсюлманското изповедание и съпричастността му към проблемите на мюсюлманската общност в България при отстояването на едно от основните универсални права – правото на вероизповедание.

3. Мевлюде Фере – дългогодишна преподавателка в целогодишния Коран курс в гр. Сърница, общ. Сърница, обл. Пазарджик. Тя е номинирана за приноса й в религиозното обучение, възпитаването на младежта в ислямските ценности и съхраняването на мюсюлманската идентичност.

4. Исмаил Исмаилов – имам и просветител от с. Попица, общ. Бяла Слатина, обл. Враца. Номиниран е за наградата за приноса му в развитието на Ислямската религия в труден регион. Исмаил Исмаилов е известен с постоянството си в религиозно-възпитателната и институционалната дейност, както и в опазването и възраждането на мюсюлманските ценности.

5. Мюзеки Ахмед – журналист, управител на медия, общественик. Номиниран е за почетната награда заради дългогодишния му принос в медийното отразяване на дейността на Мюсюлманското изповедание и проблемите на мюсюлманската общност в България, както и за дейността му за съхраняване на мюсюлманско-турската култура в България.

Церемонията по връчването на годишните награди „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ по традиция ще се проведе на 8 декември 2022 г., от 17:30 часа, в хотел „Рамада“, зала „Рубин“.

Специално участие в събитието ще вземе световноизвестният четец на Корана и изпълнител на турски и арабски религиозни песни Мустафа Йозджан Гюнешдогду.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    До
    Долно прахово
    0 0
    13:46, 7 дек 2022
    Честито другарю! Да си жив и здрав и все така всеотдайно с ентусиазъм да служиш на делото и вярата! Ти и кърджали заслужено!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини