12 °C

Най-успешната година от възраждането си отбелязва читалището в с.Черничево

Най-успешната година от възраждането си отбелязва читалището в с.Черничево. То е възстановено от няколко родолюбиви черничевци през 2010 г.с носталгия по Беломорието. Затова и носи названието „Бяло море 1929”. Негов председател е Динко Дяков. Гордостта на читалището е групата за автентичен фолклор „Дунята”. Тя е събрала и съхранила над 50 автентични местни песни и смята да ги запише на компакт дискове. Първият е готов.Следващата седмица със спомоществователството на Яни Янев излиза вторият.

   Тази година „Дунята” спечели златен медал, Голямата награда плюс парична награда на фолклорния фестивал в Карнобат. Заслужи златен медал на фестивала в с.Лозен, община Любимец;златен медал в с.Гугутка в категорията за автентичен фолклор; първа награда със статуетка на първомайското надиграване в Кърджали;сребърен медал на Еврофолк в Хисаря. ”Дунята” бе единствената формация от областта , поканена на фестивала на киселото мляко в Момчиловци.От състава са домакини на мини фестивал по време на селския събор в Черничево, събиращ черничевци от страната и света. Четири пъти ансамбълът е представян в предаването на Галя Асенова „От българско,по- българско”.

  Фолклорни групи ще присъстват на 21 декември, когато жителите на Черничево ще изпратят годината с коледно тържество. Ще поканим всички спомществователи и кметът на община Крумовград Себихан Мехмед , споделя Динко Дяков.

Дяков посочи,че  през настоящата година е направена зала за тенис на маса в читалището. Тя е оборудвана с маса и всичко необходимо за спортуване. Закупени са от бизнесмена с черничевско потекло Живко Радев от София.

  Попълва се и възстановената читалищна библиотека.Това става със спомоществователството на Павел Харитов, Митко Синабов, Стефан Стоянов и патриотичната организация Дружба „Родина”.

Динко Дяков отбеляза,че заслуга за възхода на читалището имат дарители като Община Крумовград, спомоществователите Альоша Синабов от Кърджали, Владимир Ликов от Златоград, Живко Радев от София.

  Още от сега читалището се стяга да отбележи 90 годишен юбилей, който ще се чества на 11 май следващата година. Ще има общоселски курбан ,дарен от Красимир Костов, живеещ във Варна с потекло от Черничево. Официалното тържество ще бъде в залата на читалището. Предвижда се да бъдат поканени председателя на Народното събрание, президент, премиер, областен управител,общинския кмет.Очаква се голяма делегация от Дружба „Родина”, начело с акад.Георги Марков. Ще присъстват и спомоществователите.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
26 фев 2020
Последни новини