14 °C

Читалището в Пчеларово навърши 95 години

               Вече 95 г. читалището в с. Пчеларово се грижи за културното израстване и развитие, за опазването и съхранението на традициите и духовния живот на населението от района. На вчерашната дата-24 януари през 1926 г. будни и ентусиазирани жители от с. Пчеларово вземат решение за учредяване на Читалище в селото. На общо събрание се взема решение читалището да носи името „Просвета“ .

               И така през миналия век се полагат основите на този храм и се запалва огъня на родолюбието. Трудни са били първите стъпки на новооснованото светило, трудно е било и на първите основатели.

               Още на 27 февруари 1926 г. читалището изнася първото си представление ”Учени и прости” в една от класните стаи на основното училище в селото на импровизирана сцена.

             На 15 март 1926 г. читалището приема устава си и става официална просветна институция. Избран е и първият  председател -  Майно Дошев, родом от Ловешко  и  учител в местната прогимназия.

             Културната дейност на читалището продължава и през следващите години, когато театралната трупа при читалището изнася комедията”Кърваво престъпление”, следват представленията: ”Червените панталони’, „Дело на дявола”, ”Проклето семейство”, „Правосъдие”, „Зла свекърва”, „По неволя доктор”, „Богат дядо-богат зет”  и др.

               Новото ръководство изпитва трудности, защото не разполага нито с пари нито с материална база. С протоколно решение №8/7.10.1928 г. управителното тяло решава да се отворят вечерни курсове за ограмотяване на мъже, а в неделя само за жени.

         Важна роля в културното и просветно издигане се пада на читалищната библиотека. В самото начало книгите се съхраняват в сандъци в дома на библиотекаря  Начо Димитров. През 1928 г. Иван Бояджиев – жител на селото, подарява  25 бр. художествени, педагогически и научни книги останали от баща му. Библиотеката получава като подарък и романа” Под игото” и „Клетниците”. Много са дарителите, които са спомогнали за създаването на книжния фонд на читалището. През 1934 г. учителите Щерю Йорданов и Делчо Начев Вълчев подаряват около 70 тома литература  на стойност около 3000 лв. До края на 1952 г. библиотекарите са работили на обществени начала, без да им се заплаща и книги са раздавани нощно време и в неделни дни. Едни от първите библиотекари са: Начо Димитров, Ташо Илендаров,  Иван Буюклиев, Йордан Димитров, Георги Бояджиев, Никола Чилингиров,Димитър Гогов, Филип Атанасов, Ирина Петкова. След 1955 г. книжния фонд на библиотеката започва да расте и днес разполага с книжен фонд 15000 тома.

            През 1932 г. за председател на читалището е избран Иван Буюклиев, учител в селото, чието име носи днес читалището. През този период читалището е в разцвета си. По това време се сдобива със ценен инвентар: радиоапарат” Филипс”, библиотечен шкаф, скамейки и часовник. А през 1937 г. е закупен първия фотоапарат „Паис-Ипон”. Истински народен учител, той привлича много свои ученици да участват в пиесите, като им разпределя подходящи роли. Читалището става притегателен център и инициатор на много културни прояви и начинания.  Наред с другите дейности особено място в живота на читалището заема театралната, певческата и танцова самодейност. Организират се вечеринки с разнообразна програма-еднократни пиеси, декламации, концертно рисуване и обезателно с весела част. Разиграват се томболи, организират се сказки и беседи на теми които са вълнуващи и интересни за населението.

           До 1934г. повечето от самодейците са учители от основното училище и прогимназията. Записани са имената на Иван Буюклиев, Димитър и Недка Стоянови, Крум Червенелеков, Никола Чилингиров, Костадин Ласков и др. В читалищния живот участват всички желаещи да трупат нови знания и да се развиват духовно. Ревностно се  спазват народните традиции и обичаи (сурвакане, лазаруване, коледуване). Поддържа се любовта към народното творчество. В летописната книга под  №21 е отбелязано ”...на 8 януари 1932г. читалището даде вечеринка , в която за пръв път досега взима участие местна женска сила - Василка Георгиева Бакърджиева”. До 1960г. са изнесени 135 представления и вечеринки и постепенно тази културна традиционна изява изчезва от сцената на читалището в с. Пчеларово. Душата на театралната самодейност до края на 1945 г. си остава Иван Буюклиев.

         В протокол № 4 от 18 юни 1947 г. е отбелязано, че се поставя въпроса за закупуване на дворно място за построяване на читалищен дом. За ръководството на читалището това е трудна задача поради голямата оскъдица на строителни материали.

  Но въпреки трудностите успяват  с общи усилия и доброволен труд да поставят основите на сградата в центъра на селото.

       Читалището преминава през всички промени на обществото и се развива според потребностите на времето.

         От 1985 г. към читалището се сформира група за автентичен фолклор, представяща обичаи и обреди с ръководител Катина Димитрова. Още при първото си представяне на националния  фолклорен  събор в Копривщица печелят златен медал и ново гръмко име” Златните пчеларовски баби”. Групата съществува и до днес, но в доста намален състав.

        Много поколения пчеларовци тук прочетоха своите първи книжки. На сцената на читалището се изнасяха рецитали послучай празници. Пак тук се пяха песните от родния край. Създадено в трудни времена, след Балканската и Първата световна война, читалището минава през различни трудности, но то се запазва със своето обществено предназначение за духовно издигане и оцеляване на българина.

         Днес читалището носи името „Иван Буюклиев 1926” в памет на своя дългогодишен председател и активен читалищен деятел и ръководител. Председател на читалището е Маргарита Стойкова, а секретар-библиотекар Недялка Иванова.

         Честит празник на всички, които се опитват да опазят това културно богатство и поддържат искрата на родолюбието въпреки промените и трудностите.

  Изготвил:

  Бойка Васева – младши експерт в

  Държавен архив - Кърджали               

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
  06 мар 2021
  Последни новини