5 °C

НПО се обяви срещу награждаването на Мръчков, участвал във Възродителния процес

Сезгин Мюмюн

Лидерът на правозащитната федерация “Справедливост-България” Сезгин Мюмюн се обърна с писмо до президента Росен Плевнелиев и комисаря по правата на човека на ПАСЕ Нилс Муйжниекс с искането да се отмени награждаването с орден “Св.св.Кирил и Методий” на дългогодишният прокурор Васил Мръчков. Мюмюн обвинява Мръчков за репресиите по време на т.нар.Възродителен процес и смята, че е недопустимо той да носи държавно отличие. Публикуваме целия текст на писмото.

 

 

 

 

 

 

 

До Президента на Р България

 

г-н Росен Плевнелиев

 

с копи До г-н Нилс Муйжниекс

Комисаря по правата на човека

 

 

 

 

Уважаеми г-н Президент,

 

След като се запознах с публикация на вестник „24 часа” със заглавие „Дават пак орден на проф. Васил Мръчков” от бр.135/19.05.2013г. реших да се обърна към Вас в качеството си на Председател на гражданска организация „Федерация справедливост – България”, която се занимава с проблемите на българските граждани от турски произход и да изразя категорично нашето възмущение и несъгласие срещу награждаването на лицето Васил Мръчков с орден ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Лицето Васил Мръчков беше Главен Прокурор в периода 1987-1989г., най-тежкия период от така наречения „Възродителен процес”, той е пряк участник в този процес, в следствие на взети от него решения десетки хиляди граждани бяха вкарани в затвори и лагери на тоталитарния режим с една единствена вина, че не желаеха да променят рождените си имена.

Не може в една демократична държава , членка на Европейския съюз, в която Народното събрание на 11.01.2012г. прие „Декларация , осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани” по инициатива на „Федерация справедливост – България”, да удостоява с орден за особени заслуги , човек с нисък морал, човек извършил чрез своята професионална дейност като главен прокурор престъпление срещу правата и свободите на хиляди граждани.

Ако наградите лицето Мръчков, Вие ще реабилитирате тоталитарния режим на диктатора Живков и ще предизвикате силни отрицателни реакции сред репресираните граждани и техните семейства.

Моля да отмените този позорен акт и Президентството като една институция, която е призована да обединява нацията , да не става съучастник в едно историческо престъпно деяние спрямо турския етнос в България.

 

София С уважение:

20.05.2013г. Сезгин Мюмюн

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини