НПО се обяви срещу награждаването на Мръчков, участвал във Възродителния процес

Сезгин Мюмюн

Лидерът на правозащитната федерация “Справедливост-България” Сезгин Мюмюн се обърна с писмо до президента Росен Плевнелиев и комисаря по правата на човека на ПАСЕ Нилс Муйжниекс с искането да се отмени награждаването с орден “Св.св.Кирил и Методий” на дългогодишният прокурор Васил Мръчков. Мюмюн обвинява Мръчков за репресиите по време на т.нар.Възродителен процес и смята, че е недопустимо той да носи държавно отличие. Публикуваме целия текст на писмото.

 

 

 

 

 

 

 

До Президента на Р България

 

г-н Росен Плевнелиев

 

с копи До г-н Нилс Муйжниекс

Комисаря по правата на човека

 

 

 

 

Уважаеми г-н Президент,

 

След като се запознах с публикация на вестник „24 часа” със заглавие „Дават пак орден на проф. Васил Мръчков” от бр.135/19.05.2013г. реших да се обърна към Вас в качеството си на Председател на гражданска организация „Федерация справедливост – България”, която се занимава с проблемите на българските граждани от турски произход и да изразя категорично нашето възмущение и несъгласие срещу награждаването на лицето Васил Мръчков с орден ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Лицето Васил Мръчков беше Главен Прокурор в периода 1987-1989г., най-тежкия период от така наречения „Възродителен процес”, той е пряк участник в този процес, в следствие на взети от него решения десетки хиляди граждани бяха вкарани в затвори и лагери на тоталитарния режим с една единствена вина, че не желаеха да променят рождените си имена.

Не може в една демократична държава , членка на Европейския съюз, в която Народното събрание на 11.01.2012г. прие „Декларация , осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани” по инициатива на „Федерация справедливост – България”, да удостоява с орден за особени заслуги , човек с нисък морал, човек извършил чрез своята професионална дейност като главен прокурор престъпление срещу правата и свободите на хиляди граждани.

Ако наградите лицето Мръчков, Вие ще реабилитирате тоталитарния режим на диктатора Живков и ще предизвикате силни отрицателни реакции сред репресираните граждани и техните семейства.

Моля да отмените този позорен акт и Президентството като една институция, която е призована да обединява нацията , да не става съучастник в едно историческо престъпно деяние спрямо турския етнос в България.

 

София С уважение:

20.05.2013г. Сезгин Мюмюн

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини