Откриха мемориал в памет на загиналите за освобождението на Ивайловград

Кметът Диана Овчарова откри мемориала на тържествена целемония/снимка :общ. Ивайловград/

Мемориална плоча в памет на загиналите  при освобождаването на града от турска власт по време на I Балканска война откри кметът на Ивайловград Диана Овчарова, съобщиха от местната администрация.

С поетичен рецитал в събитието за 100-годишнината участваха и ученици на СОУ „Христо Ботев”, а отец Здравослав отслужи панихида за успокоение на душите на падналите в бой.

Ивайловградско става свободно в началото на второто десетилетие на ХХ век, когато България се ориентира към търсене на военно решение за освобождаване на останалите в пределите на Османската империя сънародници. През 1912 г. тя сключва двустранни договорености със Сърбия, Гърция и Черна гора за съвместни военни действия срещу Турция и на 5 октомври й обявява война.„

В съответствие с изработения и утвърден оперативен план за воденето на настъпателни действия Втора армия с командващ генерал-лейтенант Никола Иванов развива настъплението си по долината на р. Марица към Одрин. Към Втора българска армия се създават две войскови поделения, които действат в района на ивайловградско. Те имат за задача да охраняват десния фланг на армията, чиято цел е да обходи, обсади и превземе укрепения Одрин.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини