Заляха с черна боя съветски мемориал във Виена

Неизвестни заляха с черна боя мемориала в чест на съветските воини освободители, издигнат на площад Шварценбергплатц в центъра на Виена. Москва реагира остро.
Вандалският акт е извършен в нощта срещу 23 февруари, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Министерството на външните работи на Русия обяви, че оскверняването на мемориала в чест на съветските воини освободители във Виена е "крещяща проява на вандализъм".

Москва изпрати протестна нота в австрийското министерство за Европа, интеграцията и външните работи. Руските власти искат "спешни мерки за отстраняване на щетите, установяване и наказване на виновниците, също и недопускане на подобни инциденти занапред", както и осигуряване на охрана за мемориала.

"Особено негодувание буди обстоятелството, че това престъпление е извършено в годината, когато се празнува 70-ата годишнина от победата на съветския народ във Великата отечествена война, освобождаването на Австрия от нацизма и края на Втората световна война", изтъква дипломатическото ведомство в Москва.

Паметникът на съветската армия в София няколко пъти бе боядисван или осъмваше с надписи.

За първи път през 2011 година войниците бяха преобразени в известни комикс герои под мотото "В крак с времето".
По-късно фигурите осъмнаха с шарени качулки в подкрепа на руската пънк група "Пуси Райът".

През август 2013 г. монументът осъмна боядисан в розово и с надписи "България се извинява !!!" и "Прага `68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет. Тогава говорителят на руското Външно министерство Александър Лукашевич заяви, че властите в България "реагират недостатъчно" на оскверняването на паметници на съветските воини.

На 23 февруари м.г. паметникът на съветската армия в София отново осъмна боядисан в цветовете на украинското знаме. Министерството на външните работи на Русия изрази дълбокото си възмущение от поредния случай на вандалщина към Паметника на съветската армия в София.

Само седмица по-късно обаче на паметника се появиха нови надписи. От лицевата му страна с червено бе изписано с големи букви: "Долу ръцете от Украйна". Върху надписа, който е традиционен за паметника: "На съветската армия – освободителка от признателния български народ", бе поставен знака "X" и под него бе новият надпис.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини